Neatsimenu ar buvo tokia diena, kai šaldytuve nebūtų nors gabalėlio sūrio. Turbūt, ne. Mėgstu aš juos valgyti vienus, vakarais sėdėdama prie kompiuterio ir skaitinėdama kas ką parašė. O kai kada sūriai virsta čederio lazdelėmis, fetos sausainiukais (šių receptas irgi kažkada atsiras) arba šiais nuostabiais sausainiukais iš dviejų sūri rūšių – minkštojo raudono čederio ir kietojo parmezano ar „Džiugo“, pastarojo skonis juose ir dominuoja.
50 g sviesto;
50 g parmezano sūrio (naudojau “Džiugą“);
50 g raudonojo čederio sūrio;
50 g miltų;
žiupsnelis kajeno pipirų.
Sūrius sutarkuoti smulkia burokine tarka, sviestą sukapoti mažais gabaliukais, miltus sumaišyti su kajeno pipirais. Išminkyti ir uždengus palikti šaldytuve pusvalandžiui. Vėliau tešlą plonai iškočioti, supjaustyti ar išspausti formele norimos formos sausainukus ir kepti įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10 minučių. Atvėsinti ant grotelių.
Šaltinis: heathcotes at home
Aš tokius sviestinukus kepiau keliskart bet tik su Džiugu, be čederio. Kaip jie tinka prie vyno. Brolis, kai grįžtu vis prašo kept ir jie dingsta taip akimirksniu, kad net į fotoaparatą nepapuola. O ir greit pasigamina, darbo nedaug 😀
O taip, jie dingsta super greit 🙂 Reiks kada pabandyt vien su Džiugu išsikept, nes dabar populiariausi pas mus vien čederio ar vien fetos, tik šįkart tokį maišytą bandžiau. Turbūt iš bet kokio sūrio jie pavyktų
Aš patylėsiu, nes greitai atsibosiu dėl alpimo prie kiekvieno recepto… 😀
Turbūt alkana darbe sėdi, kad alpinėji prie kiekvieno recepto 😀
Atrodo puikiai, pagaminti nesunku, puiku! Savaitgali turesiu ka isbandyti:))
Galima ir dabar jau lėkt bandyt, jeigu esi namie. Aš mėgstu tokius sausainius, nes tik užsimanai ir po pusvalandžio ar valandos jau valgai
Forelle, ne iš bado – aš paskutinę savaitę namuose dirbau, tiesiog man taip gražu. 🙂
Na va ką tik išsikepiau šių sausainiukų, jie kol kas karšti tai laukiu kol atvės. Tik sūrį dėjau ne Džiugo, o Svalia ir šiek tiek įmaišiau paprikos.
Vilma, ačiū. Čia beje irgi mano paskutinių dvieų savaičių darbo namie rezultatai. Aišku, visų darbų neatlikau, bet užtat pati asigavau tiek virtuvėje pratūnojus 🙂
Kristina, ir kaip pavyko su Svalia?
Sausainiai gavosi skanūs. Visiems namiškiams patiko. Kitą kartą reikės išbandyti kitą sūrio rūšį.
Būtinai išbandykit ir atraskit savo mėgstamą skonį
Būtinai bandysiu. Atrodo dieviškai.
o man iskilo klausimas,o jei as imciau paprasta (kaip pvz. Rokiskio) suri? butu neskanu ? keistu skonis labai ? ar nesat niekas bande ?
Čederį nori paprastu keisti? Gali drąsiai, skonis tik truputį pasikeis, bet turi išeit, mačius kad kiti su paprastu kažką panašaus kepa
Heh kazka tokio padarysiu 😉 tik Dziugas baigesi – neimanoma ji namuose uzlaikyt ;D
Labai sudomino kokie ten fetos paminėti sausainiukai? Tas pats tik vietoj Džiugo reikia dėt feta? Ar kaip kitaip? 🙂
Ne, receptas truputį kitoks ir jie visai kitokios tekstūros gaunasi. Receptą įrašau, bet pati niekaip nesugebu nufotografuoti 🙂
500 g miltų;
1 v.š. kepimo miltelių;
¼ a.š. druskos;
1 v.š. cukraus;
4 v.š. pieno;
250 g fetos;
80 g sviesto;
1 kiaušinio trynys.
Miltus persioti su kepimo milteliais, įmaišyti druską, cukrų. Supilti pieną, suberti smulkintą fetos sūrį, gabaliukais pjaustytą sviestą ir išminkyti iki vienalytės masės. Suvynioti į plėvelę ir padėti šaltai vienai vlanadai. Ant miltuoto paviršiaus kočoti plonai tešlą, pjaustyti nedidelius sausainiukus, patepti išplaktu su truputčiu vandens tryniu ir kepti 200 C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Ooo! Labai ačiū. Būtinai isbandysiu. Va ryt prie krepšinio bus kaip tik :))
Ar tikrai pastarajame recepte reikia viso šaukšto kepimo miltelių? Nesu kepusi tokių sausainių, tačiau vis tiek pasirodė labai jau didelis kiekis. Labai noriu išmėginti šį receptuką 🙂 Ačiū už nuostabias idėjas 🙂
Šiame recepte kepimo miltelių visai nėra ir jų nereikia, nes šį tešla kaip pagreitintos sluoksniuotos tešlos variantas, o sluoksniuotai kildinimo medžiagų nereikia. Sėkmės kepant, suasainiai tikrai nuostabūs, o prieskonius ir sūrius pamaišant gaunasi kaskart vis kitokie
Atsiprašau – išsireiškiau neaiškiai. Klausiau apie receptą kiek aukščiau, apie sausainiukus su feta. Būtinai išbandysiu abu variantus 🙂
Jeigu apie fetos sausainius, tai taip, reikia viso šaukšto (nubraukto šaukšto, o ne kaupino), bet čia kiekis milžiniškas, vien miltų pusė kg. Rekomenduočiau kepti iš pusės ar trečdalio normos. Fetą naudoju ne tikrąją, o pvz. fetaki, puikiai kepiniams tinka, o ir pigiau.
Puikūs sausainiai! Laisvai galima naudoti 35g kietojo (dedu Džiugą arba kietąjį Rokiškio) ir 65 g kito sūrio (naudoju paprastą Rokiškio fermentinį), vis tiek sausainiai bus „stiprūs“ ir juose dominuos kietojo sūrio skonis. Ačiū!