Šis pyragas geriau žinomas „monkey bread“ pavadinimu. Tai mielinės tešlos gabalėliai, apvolioti cukraus, sviesto, cinamono ir riešutų mišinyje, dėl ko kepant pasidengia skaniu karameliniu sluoksniu. Šio pyrago nereikia pjaustyti, laužiama gabalėliais ir valgoma prie kavos, arbatos ar pieno. Kepdama pasinaudojau tradiciniu receptu, bet tešlą kildinau ne šiltai, o ilgesnį laiką ir šaltai. Šaltai kildinti galima bet kurią mielinę tešlą, jeigu su pienu – iki dviejų dienų, be pieno galima laikyti ir kelias dienas. Taip kildintos tešlos gaminiai turi daug geresnį skonį ir visai kitokią tekstūrą.
1/4 puodelio šilto vandens;
2 ½ a.š. sausų mielių;
3 – 3 ½ puodeliai miltų;
1 a.š. druskos;
1/2 a.š. vanilės ekstrakto;
3 v.š. cukraus;
1 didelis kiaušinis;
2 v.š. tirpinto sviesto;
¾ puodelio šilto pieno;
Karameliniam apvalkalui: (man užteko pusės porcijos)
2 puodeliai rudo cukraus;
1 ½ v.š. malto cinamono;
100 g tirpinto sviesto.
Sumaišyti šiltą vandenį su mielėmis ir leisti kelioms minutėms pastovėti. Įmaišyti 1 puodelį miltų, cukrų, druską, vanilės ekstraktą, kiaušinį, sviestą ir pieną. Atargiai supilti likusius miltus. Minkyti apie 6-8 minutes. Sudėti į dubenį, uždengti ir pastatyti šaltai mažiausiai 12 val.
Apvoliojimui skirtus produktus sumaišyti. Tešlą išėmus iš šaldytuvo palaikyti apie valandą kambario temperatūroje, kad atšiltų. Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, apvolioti cukraus mišinyje ir dėti į riebalais išteptą kepimo formą. Uždengti ir pastatyti valandai šiltai, kad pakiltų. Kepti 180 0C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes. 10 minučių leist pravėst ir iškrėsti ant lėkštės.
Šaltinis: tešlos receptas paimtas iš „Baking Bites“
Susižavėjusi receptu, visų pirma, atbėgų pasitikslinimų (visgi neprofesionalė…):
1.“¾ šilto vandens“- puoduko? ar ko?
2.šaltai laikoma tešla- šaldytuve?
3.šiltai laikoma tešla- kambario temperatūroje?
Laukiu atsakymo ir galimybės išbandyti tokį pyragą:)
Oho kaip greitai sureaguota 🙂
1) „1/4 puodelio šilto vandens“ – jau pataisiau
2) šaltai – šaldytuve;
3) šiltai – kambario temperatūroje, jeigu šalta kambarį, tai galima prie radiatoriaus pastatyti ar virš verdančio vandens puodo.
Sėkmės bandant, mes visi sužavėti šiuo pyragu
Aš jau vėl gailiuosi, kad šį vakarą „pašvenčiau“ pasivaikščiojimui po maisto tinklaraščius – vėl favoritai kaupias kas minutę… šitą irgi išsisaugau, o kur dėtis, kai taip gražiai ir įdomiai atrodo bei skamba :)))
Šis pyragas vertas įtraukimo į greit gaminamus 😉 nors pas mane jis savo eilės laukė tris metus, bet nusprendžiau, kad dabar arba niekada, štai ir rezultatas. Atrodo, kad jį teks dažniau kept, nes jeigu vyras įvertino, vadinasi jau laaaabai geras 🙂
Labas rytas, o aš jau pradėjau sukti galvą ką čia žmonai iškepus tai kovo 8-ai …
Beje Forelle tave taip pat su kovo 8 🙂
tau jau atsibodo į tuos klausimus atsakinėt turbūt, bet jei aš turiu normalias mieles ? kiek jų dėt ?
Ir beje jei nėra laiko, tai šiltai palaikyti keletą valandų ? užteks tiek laiko ?
Atrodo labai skaniai! Monkey bread’as pas mane taip pat laukia savo eilės gal jau porą metų, bet po Tavo nuotraukos, teks jį „perstumti“ į priekį. 🙂 Tie karamelizuoti kąsneliai taip gundančiai atrodo… 🙂
Forelle, kaip supratau, tau labiau patinka šaltai kildinta tešla?
Praeivi, ačiū už sveikinimus 🙂 Naudojant šviežias mieles, jų reikės apie 20-25 g, recepto originale tešla šiltai kildinta, rašo, jog užtenka ir pusvalandžio šiltai (aš visada apie valandą palaikau) pirmam kildinimui ir suformavus bandeles dar valandą kildinima. Net pavydžiu tavo žmonai, kad man kas tai ką iškeptų, be kepto kiaušinio daugiau nieko ir negaunu iš saviškio 🙂
Vilma, būtinai išbandyk šį pyragą, labai skanus ir karamelinis. Kas liečia mielinę tešlą, tai taip, šaldai kildintos gaminiai man labiau patinka. Užteko vieną kartą pabandyt išsikept įprastas bandeles ir pamatyti skirtumą, tiek skonyje, tiek tekstūroje. Tik dažniausiai norisi greit ir pasirenki tradicinį variantą. Yra receptų su šaltu kildinimu, kai iškart suformuoji bandeles ir dedi į šaldytuvą, o vėliau reikia tik atšildyt iki kambario temperatūros ir į orkaitę.
ai nėra ko čia pavydėt :)))) jin kaip tik pyksta, kad per daug maistui dėmesio skiriu :))))) kiekvienas matai „durniuoja“ savaip :)))
einu kept 🙂 gal kas pavyks (nors konditerija man žiauriai nepatinka) bet čia panašu, kad gali ir pavykt kažkas 🙂
Monkey bread tipo pyragai yra absoliutus gėris 🙂 Po pirmojo bandymo, gal mėnesį nieko kito nekepiau, tik įdarus dariau skirtingus. Ir dabar bent kartą per savaitę „beždžioniaujam“ 🙂
Ir kaip pavyko, Praeivi?
Ilona, visiškai su tavim suprantu ir gailiuosi anksčiau neišbandžius. Mes gal taip dažnai nekepsim (dar eilė visokių skanumynų laukia), bet į mėnesį kartą, tai tikrai
Fantastiskas pyragas! Nors su mieliniais gaminiais patirtis mano labai kukli, bet pavyko labai gerai. Vaikai neatsitraukia, vyras irgi (nuo pyrago turiu minty:). aciu uz gerus receptus, kuriu ne viena jau esu isbandziusi!
tikrai 12 valandų laikyti šaldytuve?
Vita, kaip smagu jog taip greit išbandėt ir grįžot su gerais atsiliepimais 🙂
nanimo, ne mažiau dvylikos valandų. Galima ir parą palaikyt. Šaltas kildinimas tuo ir geras, kad galima kepti kada tik nori, nebūtinai iškart
gerai. tik norėjau užsitikrinti, nes skambėjo šiek tiek neįprastai [pirmą kartą girdžiu apie šaltą kildinimą]. tad rytoj išbandysim :] dėkui už receptą, karamelė atrodo labai gardžiai.
Gal galima butu suzinoti kiek ml. yra to 1/4 vandens ir 3/4 pieno?
Nelabai as suprantu, o pasigaminti labai jau noriu 🙂
Dekui
nanimo, sėkmės gaminant ir lauksiu atsiliepimų. Šis pyragas dėl karamelės man ir yra skaniausias 🙂
Dita, 1/4 yra ketvirtis puodelio, 3/4 – trys ketvirčiai, pervertus mililitrais atitinkamai būtų 60 ml ir 180 ml
susigundziau siuo pyragu ir as. Siandien kepsou, tik gaila neturiu laiko ismeginti saltaji teslos kildinima. Bet jei patiks tada kepsiu dar ir bus proga pabandyti 🙂
paskui parasysiu kas gavosi 😉
Laukiu atsiliepimų. Šiltai kildinant truputį tekstūra pyrago skiriasi. Jeigu nepatiks, šaltą kildinimą galėsit išbandyti su bet kuria mieline tešla
nuostabus pyragas. visi pirštus apsilaižė ir negalėjo sustot valgyti :]
Super 🙂 aš jau irgi pradėjau gundytis vėl jį kept
teslos rutuliukai apvolioti ir sudeti i kepimo inda jau beveik valanda. bet jie taip man iskilo, gavosi su tokiu geru kaupu 😀 Kazin kaip jiem seksis kept?
Turės iškept, kur jie dėsis. Jeigu pamatysi, kad jau pradeda degt, tai galima folija pridengt, bet kadangi kepama neilgai, tai nieko blogo neturėtų atsitikt
Jauciuos labai kvailai, bet aplaksciau prekybos centrus-nerandu vaniles ekstrakto… 🙁 ar vanilinis cukrus etiktu?
anilės ketraktai būna buteliukuose, padėti dažniausia prie sausų mielių, kepimo miltelių ir net to pačio vanilinio cukraus. Jeigu jo neturit ir nebūtina, aš dažniausiai vietoj jo ir dedu vanilinį cukrų, šiam pyragui gal pora nepilnų šaukštelių jo įberiau, bet jeigu cukrus su vanilės sėklomis, tada mažiau reikės
iskepemano burbuliukai niekur nedingo 😀 istikruju tai laaaaaaabai skanu. man labai patiko, tai pirmas mielinis pyragas kuris gavosi skanus (negaliu atsidziaugt, nes jau galvojau kad esu susipykus su mieline tesla). Tik man neissieme is formos graziai. Tie rutuliukai tokie pabiri, po kelis sulipe bet ne visas bendras pyragas, kai kuriu net lauzyti nereikia, byra patys… bet skonio tai negadina, labai skanu 😉
Džiaugiuosi kartu su Jumis sėkme. Mielinių gaminių sėkmės dar nemažai priklauso ir nuo recepto, pati ne kartą tuo įsitikinau.
Man irgi pyragas gražiai neišsiėmė, tiksliau viršus prilipo ir negražiai nusiplėšė, bet aš buvau pamiršus patept sviestu, tai pagalvojau, gal dėl to.
As irgi noriu pasidziaugti, pyragas gavosi kuo puikiausiai ir tesla puri gavosi, ne gumine kaip visada buna man gaminant su mielem. Ir skani labai, maniskis sake, kad primena mokyklines bandeles 🙂 Dabar visa laika mieline tesla gaminsiu tokiu budu.
labai skaniai tas pyragas atrodo, reiks butinai pabandyti issikepti. Tik vis pasimetu pamaciusi matavimo vieneta „puodelis“. Kokia talpa mililitrais yra to puodelio? kaip suprantu 240ml? tai reiskia, kad miltu reikia 720-780 ml? Labai dekui uz tokius skanius receptus 🙂
Puodelis yra apie 240 ml, vadinasi pyragui reikės 720-840 ml, priklausomai nuo kiaušinių dydžio, kiek skysčių įpylėte. Sėkmės
Forelle, o ar galima karamelei paprastą cukrų naudoti? Pamačiau,kad neturiu, o nusipirkt jau nebenusipirksiu. Noriu šian tešlą užmaišyt 🙂 Gal vis tiek pasidarys karamelė??
Nežinau ar gausis, bijau ką ir prognozuot, jeigu ir gausis, skonis jau bus visai kitoks
Aišku. Na, vis tiek juk kepsiu tik rytoj, tai, vadinasi, dar spėsiu nusipirkti 🙂
Super!! Pats skaniausias kada nors valgytas mielinis kepinys :))) Ačiū už receptą :))
Prašom, labai gražiai pavykęs tavasis pyragas 😉
Kepant MONKEY BREAD,tešlos gabaliukus dėti vieną prie kito,ar palikti tarpus?Laukiu atsakymo,nes labai sudomino šis pyragas.Ačiū.
Paprastai sudėti, nespaudant ir palikti, jie susiglaus, kai tešla kils
O pyragas didelis gaunasi? nes produktų nemažai įeina, tai ar nesigaus labai didelis? :))
Nėra labai jau didelis, bet ir kokio dydžio bebūtų, labai greit susivalgo 🙂
kepiau, kepu ir dar ji kepsiu, maniskis dievina si pyraga. aciu uz recepta
Truputeli nesupratau, kaip paruostus rutuliukus sudeti. Jei neklystu, Jus dedate i kekso forma vienus ant kitu ar kaip?
Taip, rutuliukai dedami vienas ant kito į kekso formą. Neimkit tik labai mažos, nes vėliau pyragas iškyla ir vos ne krenta per kraštus
Aciu. Labai jau skaniai atrodo, teks megint ir man 🙂
šitas tobulas,tiesiog tobulas!
ką tik iškepiau, ir jeigu tilptų.tai ko gero sumaumočiau jį visą iškart ;0
tikrai kepsiu dar ne kartą!
Pyragas jau iškeptas ir jau paragautas 🙂 Laaabai skanus…tikiuosi pilnai atvėsusio skonis nepasikeis 🙂 Ačiū už receptą,tikrai vertėjo tešlą minkyti 10-ą valandą vakaro 🙂
Formą naudojau TW didelę apvalią,bet man norėtųsi jos šiek tiek mažesnės,kad rutuliukai susidėtų vienas ant kito daugiau sluoksnių ir pyragas būtų aukštėlesnis.
Man atrodo, kad skaniausias pirmas valandas, kitiems ir kitą dieną tinka. O dėl formos, tai galima pabandyti ir iš daugiau tešlos gaminti, jeigu yra nemažai valgytojų
Mums skanus jis buvo ir atvėsęs 🙂
Pyragas nuostabus! Labai estetiškas, neįprastas. Puikiai tinka į svečius nusinešti. Labai džiaugiuosi, kad radau čia tokį puikų receptą. Labai ačiū!
norėčiau paklausti, ar būtų galima į tešlą nedėti kiaušinio…
Taip, galima ir nedėti
Ar būtų galima šios tešlos rutuliukus dėti ne į formą, bet ant mielinio pagrindo? ( noriu suformuoti avinėlį) Ar jie laikytųsi sukibę? O gal to pagrindo net nereikia?
Nežinau kaip čia su tuo formavimu būtų, nes tešla gaunasi lipni, nežinau ar nesant formai ji neišeitų iš kraštų. Jeigu darysite, pagrindo manau, tikrai reikia
Na, vis dėlto surizikuosiu 🙂 dar klausimukas iškilo, vandens reikia 1/4 ar 3/4 puodelio? Recepte rašoma vienaip, o po to komentaruose kitaip
Ugne, reikia 1/4 puodelio vandens ir 3/4 puodelio pieno. Kažkodėl man iš administravimo puslapio rodo teisingai, matyt perkėlimo problema, nes dar ir visokių simbolių prikėlė nereikalingų, bet dabar jau viskas pataisyta
Ačiū 🙂
nesupratau, tai apvoliojimui sviesta istirpint, nes rasot apvoliot cukraus misinyje, tai jei sviestas istirpintas tai jau ten mirkyt jame reiktu o po to cukruj apvoliot, paaiskinkit smulkiau