Pagaliau ir aš išmokau kepti duonelę su raugu. Kepimas neatrodė toks bauginantis, kiek raugo ruošimas (kaip žinot ar geras, ar neperrūgęs, ar ne per tirštas/skystas ir pan.), bet pavyko gauti ir šio duonos kepimo kursuose. O pasirodo ir pats duonos receptūros principas yra labai paprastas – 250 ml raugo vienam kilogramui tešlos, o tešlą jau pagal savo norus gali ruošti. Aš iškepiau iš to ką mėgstu – vaisių ir riešutų. Gavosi tikrai labai skani duonelė.
100 g vaisių (pvz., džiovinti abrikosai, datulės, razinos, papajos);
100 g riešutų (pvz. lazdyno riešutai, migdolai);
120 g ruginių miltų;
400 g kvietinių miltų;
30 g sezamo sėklų;
40 g linų sėmenų;
40 g saulėgrąžų;
60 g cukraus;
1 a.š. druskos;
250 ml raugo;
300 ml vandens (kiekis priklausys ir nuo raugo tirštumo, gali reikėti ir iki 400 ml, todėl geriausia pilti maišant ir žiūrėti, kada masė pasidarys grietinės tirštumo).
Viską sumaišyti, sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą ar aliejumi išteptą ir miltais pabarstytą formą ir leisti pakilti. Galima kildinti kelias valandas orkaitėje, apie 40 C temperatūroje arba kambario temperatūroje, kas šaltu oru, gali užtrukti gan ilgai. Kepti iki 1900C įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Ištraukus uždengti drėgnu rankšluostėliu, vėliau perkelti ant grotelių, kad pilnai atvėstų.
puiku! labai „maniška“ duonelė – mėgstu su vaisiais ir riešutais. man labai gardu prieš kepant skardos dugną išbarstyti saulėgrąžomis – jos paskrunda, prideda puikaus skonio. ir dar vaisius prieš dėdama išmirkau arbatoje 🙂
Saulėgrąžas aš irgi mėgstu, bet net ant viršaus apibarsčiau tik prieš kepimą, visai galva neveikė tą dieną 🙂 Ačiū už idėją vaisiu arbatoje išmirkyti, reikės kitą kartą pabandyti
Tai tešla turi būti grietinės tirštumo? Nes aš jau gal metai kovoju su savo tešla, ir nesuprantu, ar ji turi būti kietesnė, ar minkštesnė. Vis sukrisdavo. Toks jausmas, kad per skysta tešla būdavo, bet iš tiesų tai gana kieta. Reikės pabandyti. Ir neraugini per naktį, tiesiog sudedi raugą ir už kelių val kepi?
oi, kaip baltai pavydžiu duonos be mielių 😉
ar labai labai sudėtinga paruošti raugą? nes kol kas nieko nežinau, kas jo man galėtų parūpinti..
duonytė, jaučiu, labai skani;)
Violeta, per kursus aiškino,kad jeigu duona per ilgai kyla, ji kepdama sukris. Todėl labai svarbu kildinat ją stebėti. Aš sekmadienį, kai buvo gan šilta, kildinau keturias valandas kambaryje. Tešla buvo tiršta, panašiai kaip kad keksams būna. Jeigu bus skystesnė, taip pat gali sukristi.
Živile, iš to kaip aiškino, raugą pasiruošti tikrai nesudėtinga. Bet pavyko jo ir taip gaut, būtum arčiau pasidalinčiau, o dabar gali pabandyti ir pati. Jam reikės: 0,5 l naminio pieno, palaikyti jį kambario temperatūroje, kai pradės gižti (bet nesurūgęs dar bus), įberti ruginių miltų ir išmaišyti, jog gautųsi greitinės tirštumo masė. Palikti, kol pradės putoti, apie 2-3 paras, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Vėliau reikai vis įberti po kelis šaukštus ruginių miltų, įpilti vandens, išmaišyti ir gali po poros valandų naudot kepimui arba dėti į šaldytuvą.
ačiū labai, bandysiu.
turi gi pavykti 😉
Atrodo nuostabiai. Nors nesu tokių duonelių mėgėja, kaip žinia, vis tiek žiūriu į nuotraukas ir žaviuos :))
Atrodo tikrai skaniai. Per tave dabar naminės duonos užsimaniau 😀 Reiks LT raugo pasižvejoti, nes pati vis tiek tingiu pradėti :))
Živile, tikrai turi pavykt. neatrodo labai sudėtinga.
Asta, su raugu, juk gali ir paprastą ruginę duonelę išsikept. Čia aš save lepinau, dėdama ką mėgstu ir turiu 🙂
Egle, pasidalinčiau raugu, jeigu būtum arčiau, nes žinau kaip sunku užsiimti jo gamyba. Visa laimė, kad ir man davė, o taip tai neaišku, ar kada būčiau išsikepus
Labai skani duonelė, net seilės nutyso. Pas mus tarp draugių buvo labai populiari per vasarą, po to visi atsivalgė 🙂 o dabar niekas raugo neturi nes prarūgo, o taip dabar vėl norėtūsi. Aš kepimo indą barstydavau sezamo sėklomis.
Ojej kaip įdomu…būtinai pabandysiu pasidaryt raugo. O kur čia organizuojami tokie kursai?
Būtinai pabandyk pasigaminti raugo, es duonelės gaunasi labai skanios. O jeigu tingėsi, tik duok žinią, duosiu 😉 O šiuos kursus surengė Vedų centras. Pamačiau ir nuėjau su drauge, daugiau kulinarinių kol kas nenusimato
Ok 😉 …reiks pas tėvus pabandyt pieno pasiorganizuot 🙂
na mano raugas jau kaip ir įrūgo, tik aš labai nerimauju dėl tos baltos plėvelės, susidariusios ant jo. ji tokia gan neplona ir, bet šiaip tai raugas burbuliuoja. tai dabar ir galvoju, ar sumaišyt su tąja plėvele , ar nuimt gražiai..ir tada dar miltų įmaišyti. O kiek miltų ir vandens reikėtų?
Aš gražiai tą plėvelę nuimčiau. O pamaitinimui tai pora šaukštų miltų ir vandes, tiek kad vėl kaip grietinė gautųsi masė. Kartais skysčiau man gaunasi, kartais tirščiau, bet duona kaip ir visada pavyksta