Dvi savaites trukęs „Nerealiai skanių sausainių“ konkursas sulaukė tik keturių dalyvių, matyt sutrukdė orai, nes per tokius karščius įsijungti orkaitę – tikras iššūkis. Bet kiekvienas atsiuntęs, jau yra laimėtojas, visi gaus po dovanėlę, praversiančią virtuvėje.
Iškepti sausainius pagal atsiųstus receptus buvo tikrai įdomu. Visi receptai skirtingi, visiems pagaminti reikėjo skirtingų produktų, skirtingos gaminimo eigos ir skirtingų kepimo režimų. Todėl virtuvėje užtrukau tikrai nemažai, bet visų rūšių sausainiai buvo iškepti, kompetetingos 6 asmenų komisijos paragauti ir įvertinti.
Vienbalsiai buvo nuspręsta, jog patys skaniausi yra trapūs avižiniai sausainiai su šokolado gabaliukais, kuriuos atsiuntė Aušra. Aušrai ir iškeliauja leidyklos „Nieko rimto“ įsteigtas prizas knyga „Pelikanas. Miesto pasakojimas“ ir pasirinktinai vienas iš mano įsteigtų prizų. O štai ir skaniųjų sausainių receptas:
225 g sviesto, kambario temperatūros
1 p. (237ml) rudojo cukraus
2 kiaušiniai
1 ½ a.š. vanilinio cukraus
½ a.š. druskos
½ a.š. kepimo miltelių
1 p. (237ml) miltų
2 ¼ p. smulkių avižinių dribsnių
1 ¾ p. pūstų ryžių (nebūtina, tačiau trapiems sausainiams jie suteikia minkštumo)
100 g šokolado, susmulkinto į nedidelius gabaliukus
Pasiruošti virtuvinį kombainą. Sviestą ir cukrų maišyti vidutiniu greičiu apie 2-3 minutes. Tada įmušti kiaušinius ir dar maišyti 5-7 minutes. Sudėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir druską. Taip pat sudėti miltus ir mažu greičiu maišyti tik kol jie įsimaišys. Įmaišyti avižinius drisbnius, pūstus ryžius ir šokoladu gabaliukus.
Tešla gaunasi ganėtinai minkšta. Šaukštu deti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Drėgnais pirštais paspausti tešlos kauburėlius ir suformuoti plonus sausainius. Skardas dėti į šaldytuvą ne trumpiau nei valandai.
Orkaitę įkaitinti iki 175°C laipsnių.
Sausainius kepti apie 15-20 minučių, per vidurį kepimo laiko, skardas reikia sukeisti vietomis. Sausainiai turi būti lengvai parudavę kraštuose. Palikti sausainius kelias minutes vėsti skardoje, vėliau perkelti ant grotelių pilnai atvėsti arba tiesiog skanauti šiltus.
Antrąja vieta dalinasi dvi dalyvės – Vilma ir Kristina. Vilma pasidalino klasikinių sausainių, kurie formuojami mėsmale su specialiais antgaliais ar konditeriniu švirkštu, receptu. Paprasti ir skanūs. Jų receptas:
Su konkurso dalyvėmis susieksiu asmeniškai.
Niam atrodo gardžiai. Taip ir norisi eit nusipirkt kažko traškaus prie kavos 🙂
O mes sausainių jau ilgam atsivalgėm 🙂 šitiek rūšių ir iškart tiek daug