Paskelbus „Kavos savaitę“ namuose pasklido kavos aromatas. Gal pas kitus tai kasdienybė, bet pas mane tai būna labai retai, nes mėgstu ją tik kepiniuose. Štai vienas receptų su kava – aromatingi, trapūs sausainiukai su traškiu riešutų sluoksniu. Tinka ir prie kavos, ir prie arbatos.
200 g kambario temperatūros margarino arba sviesto;
½ puodelio rudojo cukraus;
1 didelis kiaušinis arba 2 maži;
2 puodeliai miltų;
1/4 puodelio cukraus pudros;
1 ½ a.š. tirpios kavos (jeigu granulės – sutrinti);
1 ½ puodelio smulkintų riešutų (nekepintų). (pusę gaminau su graikiškais riešutais, kitą pusę – su lazdyno)
Išsukti sviestą su ruduoju cukrumi, įleisti trynį. Atskirame inde sumaišyti miltus, cukraus pudrą ir kavos miltelius. Supilti pusę mišinio į sviesto plakinį ir gerai išsukti. Supilti antrą pusę ir tešlą išminkyti. Baltymą išplakti šakute.
Tešlą iškočioti 12 mm storiu ir supjaustyti nedideliais apie 1,2 cm x 5 cm stačiakampiais, arba imti po nedidelį gabalėlį tešlos ir formuoti pirštelius. Pamirkyti plaktame baltyme ir pavolioti riešutuose. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 150 C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes.
Šaltinis: seni užrašai.
Nu taaaaaaip saniai atrodo :]
Skaniai atrodo, tikrai 🙂 Įsivaizduoju kaip kvepia kątik išimti iš orkaitės.
Kadangi pas mane orkaitė nesandari, tai namai kvepia ir visą kepimo laiką 🙂 Bet jie skaniausi keletą valandų pastovėję, tada labiau jaučiasi kava
mano orkaitė lygiai taip pat elgiasi 🙂 iš dalies nepykstu – kai žiema, tai visą kambarį prišildo, o ir visus namus iškvepina.
labai gardūs regisi. tokie.. paprasti, trupantys ir kone tirpstą burnoj.
Lbai skaniai atrodo. Net seile nutyso. Tyst.
Negaliu žiūrėt… :/
Rusvaplauke, kai dažnai kepi, tai namuose kaip pirtyje, o tai irgi nėra gerai.
Aliau ir Egle, ne seilę varvinkit, o lėkit kept 🙂
Man tai jie kažkokie labai paprastučiai atrodo. Kažko ypatingesnio norėtųsi :/ Ar klystu? 🙂
Gaminti tikrai paprasta, o skonis nepaprastas 😉 Vien tas kavos ir riešutų derinys juos paverčia ypatingais.
Aha, kava ir riešutai puikus derinys. Be to labai gražus 🙂
Sausainiai jau kepami, rodos skanus bus 🙂
tik klausimas, kaip geriau riesutus smulkinti, nes dabar truputi suvargome 🙂
labai labai skanus!
Nespėjau net atsakyt, o jūs jau valgot 🙂 Aš riešutus ant lentelės su dideliu peiliu pakapojau ir labai gražiai susimulkino
Forelle, užduosiu kvailą klausimą 🙂 kur rudojo cukraus pirkt būna? Labai prisireikė, ir visai netikėtai IKI neradau. Pirkau cukranendrių, bet jis jau rafinuotas, nebe rudas. Tiesą sakant, mano receptoriai esminio skirtumo nejaučia. O kepiniuose ar labai jaučiasi, kur rudas, o kur įprastas baltas naudotas?
Aš visur naudoju Demerara cukrų, jis kepiniuose duoda malonų skonį, truputį patamsina juos ir nuo jo sausainiai būna minkštesni. Baltas cukrus sausainius daro traškesnius
O kuo galima riešutus pakeisti? Negaliu jų valgyti, bet noriu sausainių su kava!
Daryk be riešutų, nes jokia mintis nešauna į galvą, kuo čia būtų galima juos pakeisti
Kaip skanu… Ir tikrai skonis nepaprastas 😉
Kodėl man sausainiai išskydo kepami? Per mažai miltų? Tavieji storoki atrodo.
Išskysti galėjo, jeigu per maža orkaitės temperatūra arba įdėti į neįkaitintą. Miltų tikrai neturėtų būt mažai, jeigu pavyko juos suformuoti
Nei tas, nei tas…
Man niekada nepavyksta gerai iškepti sausainiųųųųų!!!!!! ;(
Geriau einu pyragą iškepsiu 🙂
Įdomu kodėl tada nepavyksta? Jokie jokie? Bet ir pyragai gerai 😉
Gal neturiu rankos ANT sausainių. Visa kita puikiai gaunasi.
Gal kada ištreniruosi ranką ir pavyks 😉 man taip seniau su sriubom buvom, visos nevalgomos nors atrodo pagal receptą verdu, o dabar kokią beišvirčiau, visos tokios skanios ir visiems patinka. Matyt įgudimas su laiku ateina
skirmante, cia recepte pas tave 3/4 puodelio cukraus pudros prasyta… o uri bui 1/2. dabar kepiau ir galvoju – kazkas ne taip. paragavau… ziauriai saldus ir jauciu, nesulips…
Ačiū, Živile, patikrinau, turi būti ne, kaip sakai, 1/2, o 1/4 puodelio pudros, jau ne pirmas kartas kai parašius trupmenomis ir atnaujinus blog’ą pasikeičia 🙁 nesuprantu kas čia per sistemos trikdžiai, nes wordiniame faile iš kurio kopijavau viskas kaip ir priklauso
pataisykit dar temperatura recepte, nes dabar parasyta kepti 1500 laipsniu ;). einu kepti, riesutu nera, bandysiu cukraus pabarstyti, nes man saldumai niekur nemaiso 😀
Pataisiau, reiks kada peržiūrėti visus receptus, nes iš valdymo puslapio viską rodo kaip priklauso, su mažu nuliuku. Ačiū už pastabas 🙂