Apie šį pyragą svajojau nuo žiemos, kada ir atradau receptą. Net burnoje jausdavau tą saldžiarūgštį pyrago skonį. Šiandien ta svajonė materializavosi ir aš mėgavausi serbentų rūgštele, sutraukiančia burną, trapiu saldžiu pagrindu ir traškia morenginio viršaus plutele. Man labai patiko, o kaip Margaritai, kurią irgi vaišinom pyragu?
Pagrindui:
1 1/2 puodelio miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
110 g kambario sviesto;
1/2 puodelio cukraus;
2 kiaušinių tryniai;
Viršui:
2 kiaušinių baltymai;
1/2 puodelio cukraus;
2 a.š. kukurūzų krakmolo;
2 1/4 puodeliai raudonųjų serbentų.
Pagrindui skirtus produktus gerai išmaišyti ir tešlą išminkyti. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
Vėliau tešlą iškočioti (tešla buvo per daug trapi kočiojimui, tai aš taip aplipdžiau) ir įtiesti į kepimo skardą. Dėti į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti 25 minutes arba kol taps gražiai auksinės spalvos.
Įdarui baltymus išplakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti cukrų ir krakmolą, plakti dar 5 minutes.¬† Įmaišyti serbentus ir užpilti ant pagrindo. Kepti dar apie dešimt minučių (man pasirodė mažokai, tai kepiau dvigubai tiek, arba galima temperatūrą padidinti).
Šaltinis: allrecipes.com
Ačiū už viltingą receptą, būtinai pabandysiu, o tai amžinas galvosūkis, ką su tais raudonaisiais serbentais daryti… 🙂 Klausimėlis: kaip čia su tuo kukurūzų krakmolu? Jo yra visur, ar galima kažkuo pakeisti?
Kukurūzų krakmolo galima rasti visose didesnėse PC. Gal nieko neatsitiks jeigu pakeisti ir bulvių krakmolu
ėė.. man tai tikrai patiko, vien tik dabar pamačius seilės pradeda kauptis burnoje.
Mmmm… kaip skaniai atrdo, panasu esu valgiusi tik su rabarbarais – skanumelis!
atrodo fantastiškai, teks neatsilaikyti ir pabandyti… mhhh…
Kokia idėja! Sode raudonieji visad gausiai dera, štai ir mintis kaip juos sudorot 🙂
Aš nebespėju juos bandyti – gerai kad yra daugybę valgytojų. Jie jau nebesistebi, kad kiekvienąkart vis kitoks pyragas. Kepu tuos pačius tik savo obuolių pyragą, nuo kurio visiems seilės tysta, ypač skanu kai su rūgštokais obuoliais kepu; forellės saldžias plyteles ir bananinis pyragas ir tastyart šokoladinis pyragas. Šitas įtariu ir bus tarp favoritų, tuo labiau kad yra labai daug serbentų.
oi, cia jau labai senas pyrago receptas… dar vaikysteje mama toki kepdavo… dabar ir pati karts nuo karto iskepu, nors pyragu nevalgau:P
Vaiva, kam senas receptas, kam naujiena. Mano mama iš vis pyragų nekepdavo (išskyrus pora paprastų keksų), nes nemėgsta saldumynų, taip, kad man šis pyragas buvo tikrai skanus atradimas.
Merginos, tikrai išbandykit, nenusivilsit 😉 Yra jau ir išbandžiusių bei patobulinusių receptą (atsirado varškės sluoksnelis):
http://beatulia.blogspot.com/2009/07/morengu-serbentu-pyragas.html
Man kažkaip nesiseka su tais baltymais 🙁 . Anksčiau kaip ir viskas gerai būdavo, o dabar nebeišplaku iki standžių putų – vis tiek jie tokie ne iki galo išplakti. Nesuprantu ką ne taip darau
ooooo mmmmm šliurpt seilės varva (: įdomu, ar galima pakeist raudonus į juodus? bet šiaip tai jėga, pasistengsiu išbandyt
Išbandžiau, man buvo rūgštokas, o visi pavaišintieji sakė, kad labai gaivus ir vasariškas:)
shiny, manau galima pakeisti ir kitomis uogomis, tik juodi gal labiau pasileidžia.
Gaby, mums visiems ragavusiems buvo saldžiarūgštis, bet tikrai ne rūgštus arba, mums taip atrodė, nes mėgstam serbentus
Asta, nesistebiu, kad kiaušiniai neišsiplaka. Neperseniausiai su keliomis merginomis diskutavom, sako, kad skirtingų paukštynų ir kiaušinių kokybė skiriasi, yra vieni, kur ne tik baltymai nuo trynių sunkiai atsiskiria, bet ir baltymai neišsiplaka. Man pasisekė, kad dabar kaimiškų gaunu
Gavau kelis kaimiškus kiaušinius ir pabandžiau išplakti baltymus – gavosi kaip priklauso ir be ypatingų pastangų. Todėl dabar suku galvą kaip gauti naminių kiaušinių.
Man irgi naminiai kiaušiniai praverstų. Retai gaunu, o jeigu gaunu dažniausiai dukrytės patiekalams naudoju. Galima pirkti ekologiškus, bet kaina kosminė
Kepiau su slyvom (vietoj serbentų) šitą pyragą. nerealaus skanumo, tik į įdarą reikia mažiau cukraus dėt, negu čia parašyta.
Gerai, kad dvigubą porciją kepiau, tai nors paragaut liko :O)
Slyvos saldesnės nei raudonieji serbentai, tai tikrai mažiau cukraus reiktų. Dar mažiau, jeigu naudojama saldžios uogos ar vaisiai
Noriu pyrago 😀
Atvešk serbentų, iškepsiu 😉
Valgiau tokį. Žiauriai skanu, tik idomu ar pavyktų pačiai toky pasigamint. O puodelis tai kiek čia? Kaip ir stiklinė?
beje, dabar pavasaris, serbentų dar nėra, tai galvoju gal galima butu uogiene panaudoti? na čia jau galima sakyti visai kitas pyragas gautūsi, bet gal gautusi kas? 🙂
Kodėl turėtų nepavykti? Nėra čia ypatingai sudėtingas kepinys, reikia tik serbentų turėt.
Puodelis – 240 ml, nežinau kokias stikines turite, gali ir neatitikti, kitur stikinės 200 ml
Su uogiene būtų kitaip, ji dažniausiai būna saldi, o čia turi būt kontrastas saldu-rūgštu. Geriausias dabar variantas – rabarbarai
Kaip tik valgau šį pyragą. Iš tėvų parsivežiau maišelį raudonųjų serbentų, tad sugalvojau dalį sunaudoti kepiniui.
Kaip skanu! Tobulas rūgštumo ir saldumo derinys.. O tešlos skanumas.. Negaliu atsitraukti – bėda :))
Kad visos tokios bėdos būtų 🙂 Aš šiemet ieškojausi kokio kito recepto su raudonaisiais serbentais, bet atrodo, kad šis visgi – tobulas ir paieškas teks nutraukt
Tikrai tobulas receptas 🙂 Niam… Iškepiau dviguba porciją, per visą orkaitės plotą! Ir atrodo, kad tuoj pati viską suvalgysiu 🙂 Beje morengą kepiau 20 min. ant 190 C. Serbentų sode prisirikau įvairių spalvų, tai toks spalvingas gavosi 🙂 AČIŪ už receptą, reiks bandyti ir su vyšniom ir su slyvom 🙂
Pritariu, jog jį norisi vienam visą ir suvalgyti 🙂 Su vyšniomis taip pat turėtų būt labai skanus
MMmmmm Labai skanus pyragas ta pačia diena iškepiau net 2 ,bet kepiau su juodaisiais serbentais . Labai skanu
Superskanus:)
Tik kad baltymų pasirodė mažoka, bet matyt todėl, kad dariau dviejose formose ir gal padariau plonesnį pagrindą (dabar žiūriu foto, kad jo:). Vieną tarto formoj kepiau, tai gavos plonytis gana, bet skonis nuo to nenukentėjo, tik gal smagiau valgyt, kai storesnis. Kartojamas BUS, ačiū už receptą!:))
Džiugu, jog patiko, dabar kai žinot savo klaidą, manau, antras pyragas bus dar skanesnis
Neseniai aš kepiau 🙂 buvo skanu.. Tik šeimyna pasakė, kad per rūgštu 🙂 tai po to kepiau su mėlynėm 🙂 va tada tai buvo labai skanu :))
O man kaip tik patiko tas saldžiarūgštis skonis, nes kai vienas morengas, tai man jau per saldu. Manau su bet kokiomis uogomis būtų skanu ir vyšnios puikiai tam tiktų
katik iškepiau, paragavau ir skonis tikrai puikus;) niam niam :))
Dar turite raudonųjų serbentų? Aš nespėjau šiemet išsikept, todėl užpavydėjau pyragėlio 🙂
Superinis pyragėlis! Jau kelinti metai kepu, tik dabar serbentų truputį mažiau dedu, nes šeimai pasirodė rūgštokas. Jeigu iškepu rytą, tai vakaro ir nebesulaukia nė gabalėlis 🙂
Ačiū už receptą! Man labai patiko, ir gavosi būtent, kaip Jūs ir apibūdinote – saldžiarūgštis skonis. Tiesiog įdomu, kaip pyrago skonis kitą dieną, palaikius šaldytuve? Nes kol kas ragavau tik šiltoką:)
Šaldytuve nelaikiau, bet ir kitą dieną buvo skanus ir vis dar saldžiarūgštis 🙂
Labai skanus pyragas! Kepiau su vyšniomis, neliko per vakarą! 🙂
Tikrai geras receptas ir puikiai tinka su rūgštesnėmis uogomis. Galite pabandyti ir su agrastais, taip pat skaniai gaunasi. Nors su vyšniomis, įsivaizduoju kaip skanu turėjo būti
Labai norisi išbandyt, bet turiu tik bulvių krakmolo, ar tikru? Ar būtina į parduotuvę lėkt kukurūzo krakmolo pirkt? 🙂
Tiks ir bulvių krakmolas, neikite specialiai pirkti
ar tiktu saldyti raudonieji serbentai?
Taip, tinka ir šaldyti, tik neatšildykite
aciu uz atsakyma, gerai kad perspejot neatsildyt nes tikrai buciau atsildzius
Atšildžius uogos sutrūkinėja, išleidžia sultis ir visą masę praskiedžia, todėl naudoju šaldytas ir niekada nenuvylė.