Saldus, kvapnus naminis obuolių
džemas, išsilaiko visą žiemą. Tinka prie blynelių, pyrago, galima naudoti kaip
sausainių, bandelių įdarą.
5 kg obuolių,
1,5 kg cukraus
Obuolius nulupti kuo ploniau ir,
išėmus sėklalizdžius, supjaustyti smulkiais gabaliukais. Po to suberti į indą,
užpilti cukrumi (arba sluoksniuoti obuoliai, cukrus, obuoliai ir t.t.) ir
palikti 12 val. Paskui sultis nupilti ir virti kol sutirštės (nugaruos beveik
pusė skysčio). Sudėti obuolius ir pamaišant virti, kol jie pradės blizgėti,
taps skaidrūs. Karštą obuolienę supilstyti į sausai iškaitintus karštus
stiklainius.
atrodo tai nerealiai (:
o kokie obuoliai labiausiai tinka?
Sultingi tinkamiausi. Bet kiek esu darius iš įvairių sodo obuolių, visada pavykdavo. Ši obuolienė iš alyvinių, nes daug turėjau, o jie greit genda. Jeigu obuoliai kietesni, tada geriau sluoksniuoti su cukrumi, o ne ant viršaus cukrų supilti ir palaukti ilgiau – apie parą laiko, kol sultys išsikirs.
Redagavo Forelle 2008-08-20 15:17
Forelle, Àõudai mane savo nuotraukomis…
beje dabar va supjausciau uzpyliau ir iskilo klausimas – uzdengt, nedengt? i saldytuva ar siaip ant stalo padet? (: help!
Jeigu žiemai, uždaryt sandariai ir laikyti vėsiai. Jeigu taip valgyti – tai uždarai ir laikai šaldytuve.
aš ta prasme klausiu apie tas 12 valandų prieš virimą (:
Kai greit skaičiau, tai ir apsižioplinau 🙂 Aš puode ruošiu, tada uždengiu dangčiu ir statau į šaldytuvą. Nors galima ir kambary laikyti, jeigu nėra labai karšta
susipjausciau, uzpyliau, ir mastau – o cia obuoliu kg nurodyta pagal svori pries juos nulupant ir ispjaustant, ar po? … dar man butu nevelu idet daugiau cukraus, jei ka 🙂
Jau turbūt per vėlai atsakysiu, nes atostogavau. Cukraus kiekis jau nuluptiems obuoliams. Nors pati visada iš akies užpilu, niekada nepavedė. Turbūt užteks cukraus
O per kiek maždaug laiko obuoliai pradeda blizgėti ir tampa skaidrūs? 🙂
Sunku pasakyti, labai priklauso nuo obuolių rūšies ir kiekio
🙂 turiu omeny jūsų siūlomam kiekiui
Kadangi nedideliais gabaliukais pjaustau, tai kažkur po 15-20 min
o žiemai stiklainius užsukate dar karštus ar palaukiate kol atvės, kad nesusidarytų kondensatas. ačiū
Užsuku karštus, nė karto nėra sugedę, bet laikau šaldytuve, nes neturiu kur kitur vėsiai laikyti
Darau obuoliene pagal jusu recepta, ir paragavus ji ganetinai rugsti gavosi, obuoliukai buvo tokie gan rugstoki.Ar taip turi buti ar reikejo deti daugiau cukraus
Jeigu per rūgštu, tai cukraus reikėjo daugiau, nors manau, kad ir rūgštesnė yra skani ir tiktų kokie pertepimams
na, nesuprantu, bet man jie netampa permatomi 🙁 o dariau viska kaip parasyta…
Taip galėjo nutikti, jeigu sirupas nepakankamai tirštas buvo išvirtas
Pernai taip ruošiau obuolienę, tai labai patiko. Šiemet irgi ruošiuosi virt. Ačiū už gerą receptą.
Prašom 😉 Pas mane obuoliai šiam džemui irgi jau paruošti, neatsivalgau aš jos.
cia perskaiciau apie obuoliu paruosima ziemai. http://zinom.lt/obuoliu-paruosimas-ziemai/
Perskaitėt ar parašėt? 😉
Susigundžiau pagaminti šį džema, labai gražiai nuotraukose atrodė. Dėja, man jis toks nesigavo. Turiu Jums keleta klausimu:
1. Obuolius pjaustote kubeliais? As juos smulkinau kompainu tokiomis skiltelemis.
2. Kaip nupilate tas obuolių sultis? Aš net su kiaurasamčiu nupylinėjau, bet jų vistiek liko obuoliuose.
3. Sirupas nesutirštėjo, nors viriau apie 1 val. Nugaravo pusė skysčio, bet nesutirštėjo, gal įtartumėte kur gali būti priešastis?
4. Pavirus obuolius su tomis sultimis, man nesigavo džemas šviesus ir blizdus, o gavosi elementari obuolienė
Ko gero labai darbą palengvintų vaizdinės nuotraukos darbo proceso metu!
Iš anksto dėkoju už komentarus.
Labai gaila, jog nepavyko, bet man rodos, jog obuoliai buvo netinkami. Šiam džemui tinkamiausi kietoki obuoliai, tada jie verdami nesutęžta ir išlaiko formą. Obuolius visad pjaustau nedideliais kubeliais arba šiaudeliais. Obuolius suverčiu į kiaurasamtį ir leidžiu gerai nuvarvėti. Skirupas neutirštėjo, jeigu buvo per mažai cukraus, gal jo dalis liko ant obuolių?
Šiemet dar virsiu šį džemą, tai galbūt ir papilysiu eigos nuotraukomis
Tikriausiai bus kalti obuoliai, nes jie nebuvo kieti, pakankamai saldus, nes man obuoliene pasirode net per saldi ipylus toki kieki cukraus. Na, ka, lauksime papildymo nuotraukomis, o as ieskosiu kietu obuoliu 🙂
Įdomus receptukas. O kokia išeiga tokio kiekio. Kiek litru gaunasi džemo?
Net negaliu tiksliai atsakyti, nes vis iš skirtingo kiekio gaminu, o dar ir nuo pačių obuolių labai priklauso. Iš sultingesnių daugiau, iš ne tokių sultingų – mažiau gaunasi
pabandziau – ir gavosi ir ne. Iseiga is 4 kg jau supjaustytu obuoliu gavosi ~ 3.5 l. pastabos: reikia pjaustyti tikrai smulkiai (as supjausciau nepakankamai). galima palaikyti pries verdant ir ilgiau – daugiau sunkos susidaro, as palaikiau 2 paras. kai nupilta skysti virinat, tikrai reikia gerai pragarinti, as gal ir neisgarinau puses turio. suberus obuolius virti reikia palaikyti kaitria ugni. man karamelizavosi tik puodo apacia ( ne prisvilo, o butent karamelizavosi), tai tikrai idomesnis skonis ir tvirtesne konsistencija. kita visa mase virto paprasta (na gal kiek tirstesne ir tamsesne obuoliene). vienzo, reikia igudziu.
ps dariau is antaniniu kietu obuoliu.
Įgūdžių tikrai reikia ir dar priklauso nuo obuolių, aš tik su vienais iš sodo gaminu, nes kai pabandžiau su kitais tai ir paprasta obuolienė gaudavosi. Sėkmės eksperimentuojant 😉
labukas, biski pasimeciau su tuo skysciu, kuri reikia nupilti po 12 val., o jame nelieka daug cukraus ir mes ji tiesiog ispilame? aciu
Čia jau visai pasimetėte, jeigu ketinate skystį išpilti 🙂 Jūs jį turite nupilti į didelį puodą, kuriame virsite džemą, pavirti kol sutirštės, o tai nutiks nuo didelio cukraus kiekio, ir tik tuomet sudėsite obuolių gabalėlius ir baigsite virti
labukas, uoj kaip smagu, kad mane atpainiojote :), o sakykit jei nesutirstes, dar cukraus ideti? aciu jum labai uz pagalba 😉
Man nepasitaikė, kad nesutirštėtų. Jeigu įdėsite papildomai cukraus, gali būti per saldu
Pirmą kartą viriau… PAVYKO, labai skani, lauksime žiemos, kai galėsime ragauti 😀
Žiema dar toli, ar iškęsit? 🙂