Išleidau gimtadienio proga gautą dovanų čekį ir parsinešiau namo dar vieną knygą. Šįkart – „Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai“. Patiekti receptai paprasti, lengvai pagaminami ir skanūs. Vienas iš sudominusių ir iškart išbandytų – lydytas varškės sūrelis. Sunkiausia buvo atitaikyti proporcijas: pirmą kartą gaminant buvo per skystas, antrą kartą – per tirštas, trečias kartas pavyko taip kaip ir norėjau. Nuo grietinės kiekio priklauso ar sūrelis bus minkštas ar kietas. Galima visai nedėti, tada bus kaip pjaustomas lydytas sūris. Nuotraukose paprastas sūrelis be priedų, bet gaminom ir su kmynais, paprikomis; galima ir žolelių įberti, mėgstamų prieskonių, taip išgaunant vis kitokį skonį. Labai skanu, o ir gaminimas ilgai netrunka.
200-250 g varškės (naudojau sausą kaimišką varškę);
1 nubrauktas a.š. sodos (atsižvelgiant į atsiliepimus, siūlau dėti 1/2 a.š. sodos; aš naudojau išvalytą kepimo sodą, kurios nesijaučia, bet imant įprastą geriamąja, daug kas jaučia sodos skonį) ;
1 ½ -2 v.š. ¬†grietinės;
1 kiaušinio trynys;
druskos pagal skonį.
Ant varškės užberti sodą, gerai išmaišyti ir palikti 10-15 minučių (aš vis ateidavau pamaišyti). Trynį išplakti su grietine. Viską sudėti į puodą ar keptuvę, pakaisti ant nedidelės ugnies ir nuolat maišyti, kol varškė išsilydys. Užvirus, ugnį išjungti, supilstyti į indelius ir atšaldyti.
Šaltinis: N.Marcinkevičienė „Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai“
O mes jau nuo vasaros sita suriuka gaminames, ir pilu as grietinele, jei noriu jo skystesnio, smagiai tepamo ant duoneles.
Super skanus surelis gavosi is pirmo karto, tik as dariau pagal giedriaus_v receptuka, nedejau kiausinio, o antra karta kai dariau pamirsau grietines idet, bet viskas ciki gavosi, dabar jau visalaik darysiu ir su skirtingais skoniais, beje antra karta viriau puoda istacius i kita puoda su verdanciu vandeniu, nereik baimintis, kad prades svilti.
Aciu Forelle uz nuostabu recepta.
O cia gaunasi jis kaip ant sumustiniu toks??
Taip, jis gaunasi minkštas ir lengvai tepamas ant sumuštinių
Labai skanu:) Žaviausia tai, kad jis gaunasi tikrai toks kaip ant sumuštinio iš parduotuvės:)) O jau vargo tai kaip ir jokio…:) Tikras metų atradimas:)
Pritariu tau 🙂
PASAKIŠKA!!!!
Ar neatrodo, kad soda labiau tinka indams plaukti, o ne skrandi ‘lepinti’.
Didelis kiekis kenkia, bet ar tiek jos suvalgote? Būtų įdomu sužinot ką jūs valgot? Beveik visuose kepiniuose (ir ne tik) dedama sodos, o jeigu jūs dar tai perkate, ne tik ja savo skrandį „lepinate“.
Būtent, Forelle, – užtektinai visokio šlamšto gaunam su pirktiniais produktais, tai kam dar pačiai tą kiekį didinti?
Receptukas superinis. Dariau pirma karta is liesos varskes, su lasisa, namiskiai patenkinti 🙂 Pabandysiu kita karta pasaldinti ir riesutu imaisyti, gal pavyks vaikysteje valgyta „Voveraites“ sureli pasigaminti…
Aciu labai uz si recepta.
Skanaus, kiekvienas valgom ir gyvenam kaip norim, todėl mano reikalas kiek aš tos chemijos į save prikišiu. Nepamiršk dar prisikabint prie kitų receptų, nes kur kepinys – ten soda arba/ir kepimo milteliai įeina 😉
Inga, tik Jums paminėjus „Voveraitę“ net skonį pajutau. Buvau visai pamiršus tokį skanėstą. Ačiū, reiks ir man paeksperimentuot
kai dariau pirmąkart, tai per kietas gavos 🙁 daug laiko praėjo iki antro dublio, bet va šiandien PAVYKO. Dėjau bazilikų ir raudonėlių džiovintų. Dieviška.
Smagu, kad pavyko. Matyt nuo varškės priklauso, pirmą kartą man irgi kietokas gavosi, paskui kiekius pakeičiau ir gavosi tobulai 🙂
Aciu jums jaunime uz gerus receptus.Daug davet geru ideju. Kaskodel ji darydavau pries kelis metus-kai kada jis man gaudavosi skystas. Gal buvau pamirsus idet meiles patiekalui
Prašom, gera žinot, jog kažką įkvėpi. Skystesnis gaudavosi gal ne dėl meilės trūkumo, o per didelio grietinės kiekio
Na kadangi čia daug komentarų dėl sūrelio, tai nusprendžiau čia ir pasisakyti. Aš dariau sūrelį pasiskaičius receptą keliose vietose. Nedėjau trynio, o grietinės dėjau pradžioj du šaukštus, o po to iš akies dar šiek tiek įpyliau. Lydyto sūrelio gaminimas iš ties metų atradimas, bet nubrauktas šaukštelis sodos buvo gerokai per daug, nes ji jautės, tad teko įdėt antrą poką varškės. Po jo ir tai truputį jaučias soda. Dar įdėjau pačios rinktų džiovintų čiobrelių ir stambiai maltų kmynų. Super 🙂
Mano soda pirkta ne Lietuvoje, o speciali, skirta kepiniams, skirtumas tikrai akivaizdus – visiškai nesijaučia skonis kur ją bedėčiau, net nugesint nereikia. Dabar draugė sakė, matė ir mūsų prekybos centruose, kad nedidelis pakelis kainuoja tiek pat kiek ir 0.5 kg geriamosios.
Bet šiaip sodos kiekį galima pasireguliuot pagal save, jeigu matot, kad perdaug, kitą kartą perpus dėkite
Pabandžiau ir man pavyko išspręsti sodos problemą. Tad noriu pasidalinti. Labai paprasta – tiesiog ėmiau ir nugesinau sodą grietinėje, ir tik tuomet ją dėjau į varškę. Rezultatas akivaizdus – pirmąjį kartą gaminant soda jautėsi, nes buvo nenugęsinta (naudoju paprastą maistinę sodą); antrą kartą, kai nugęsinau sodą, sūrelis pavyko puikiai. Dar įdėjau pjaustyto mažais gabalėliais naminio kumpio. Be proto skanu. Ačiū už metų atradimo receptą. 🙂
Manau reikia pakeisti tą sodos kiekį, užtektų ir pusės šaukšelio, nes atrodo visi kaupinus deda. Aišku, įtakos turi ir tai, kad aš naudoju nelietuvišką, išvalytą sodą, jos gesinti nereikia ir ji nesijaučia, kur bedėčiau.
tikrai geras receptas.ju senokai ji zinau. darau su ivairiais prieskoniais ir priedaais pvz su lasisa ir krapais, arba krabu lazdelem 🙂
Laba diena, išbandžiau ir aš, puiku! Sodą, atsižvelgus į vienos iš merginų komentarus, nugesinau prieš dėdama, jos nesijautė! Labai skanu!Ačiū!
Puikiai gavosi 🙂 Ačiū už receptuką.
Pritariu pasisakiusioms,metų atradimas,ne kitaip 🙂 širdingai ačiū tau,Forelle 🙂
Pabandžiau ir aš. Na lyg viskar ir nieko, bet man kiek bekaitinčiau vis tiek liko varškės grūdelių. Skonis lyg nuo to nesikeičia, bet jis ne vientisas. Įdomu kurioje vietoje, ką neteisingai padariau
Įtariu, kad naudojot parduotuvinę varškę, tiksliai neprisimenu kurią naudojat, man irgi grūdeliai liko. Šiaip, palaikius su soda ir vėliau patrynus, tie grūdeliai pranyksta, bet kai kurioms parduotuvinėms tai negalioja, matyt kažkaip kitaip jas gamina
reiks isbandyti 🙂
Pradžioj gamindavau be trynio, po to pradėjau dėti. Nežinau ar trynys turi daug įtakos, ar tiesiog atmušiau ranką, bet sūrelis dabar visada gaunas ir skanus,ir konsistencija gera. o be trynio įvairiai gaudavos. Jei varškė stambiagrūdė, ją ilgiau palaikau su soda ir šakute pertrinu ir sodos pakanka puse šaukštelio ant kokių 200g pakelio varškės.
ar kas nors bande be grietines gaminti? ar gavosi (gautusi)? labai smalsu pabandyti, bet negalime valgyti grietines.
Grietinė skystina masę, priklausomai nuo varškės, kartais jos reikia daugiau, kartais mažiau. Turėtų išeiti ir be jos, tik gali būti kietesnis sūrelis
kad ir suris, net ne surelis gautusi… svarbiausia, kad valgomas 🙂 reiks pabandyti.
Atsiminiau, jog kažkas rašė, kad vietoj grietinės dėjo jogurtą
Del sodos. Norint, kad ji nesijaustu, reikia ja „nugarinti“ su citrinos sultimis ar rugstele. Pabandykite, as visada su soda taip elgiuosi kepiniuose ir kitur. Beje, si karta isbandziau sureli su pievagrybiais, kuriuos sutarkavau smulkia trintuve. Gavosi pasakiskai 🙂 Beje, dar del sodos. Jeigu ja sumaisyti su grietine, o tik po to deti i varske, manau, taip pat pavyktu, nes soda, kiek zinau, nugesina rugstus produktai.
Varškė ir yra rūgštus produktas, su kuriuo soda ir reaguoja. Bet matyt soda nelygi sodai
Na taip, bet kadangi daug kam jautesi soda surelyje tai darau isvada, kad soda varskeje pasiskirste netolygiai (tikriausiai del varskes konsistencijos). Man tai sodos visiskai nesijaute. Aciu uz recepta !
Tai ir varškės rūgštumas skiriasi. vienos rūgštesnės, kitos – ne taip. Tas irgi įtakos kaip bus nugesinta soda
Aciu uz puiku recepta. dariau is grudetos varskes, nes pas mus kitokios nera, ir viskas puikiai gavosi
Darau ,labai panasei,tik soda dedu i dar karsta varske ji ten nugesinasi 10 min ir suplaku su blenderiu
Mano atvejas tinkamas tik tiems kas varske pats daro
Surelis gavosi is pirmo karto! tik dariau be kiausiniu, nes neplanavau baltymo niekur naudot, o maisto as nemetau. Skaninau druskyte, paprikos milteliais, pipirne ir provanso prieskoniu misiniu. Vel darysiu, tik desiu grybuku, planuose labai daug variaciju 🙂 cia metu atradimas 🙂
Neradau jusu kontaktu, norejau paklausti kaip vadinas ta jusu isvalyta soda? gal galite nurasyti kaip ten etiketej raso? gal rasciau interneto platybese, nes tikrai surelis bus daznai gaminamas, o soda labai jau reikia nutaikyti, papildomai dejau varskytes numusti sodos skoni..
Manoji soda – nelietuviška ir jau net pakuotės neturiu, persipyliau į indelį, tik atsimenu buvo parašyta, jog tai išvalyta soda, nežinau ar ji kažkuo skiriasi nuo pas mus naudojamos, bet seniau kai naudodavau su oranžiniu apvadu pakelyje esančią, man ji visada jausdavosi,. Nors dabar ir pas mus visokių jų atsirado, kai kur jau rašo, kad tinka kepiniams, reikia bandyti
Buvau supratusi, jog iš užsienio, maniškė ta paprasta rusiška, reikės parduotuvėse patyrinėti. Iherb.com radau pirkti be aliuminio, gal ji kažkuo skiriasi, užsisakysiu pabandyt. Vėl gaminau, visai sodos numažinau, gavosi labiau varškinis, creme bonjour labiau primena, o pirmesnis buvo grynai mildutė. Dar kartą dėkoju už tokį atradima 🙂
Dabar jau ir pas mus visokių sodų yra, gal tikrai geresnės nei rusiška.
Ir nėra už ką dėkoti, man pačiai patinka įdomūs receptai, kur atrodo neįmanoma namie pasigaminti, bet smagu, jog tas mitas po truputį griūva 🙂
Gyvenu ne Lietuvoje, varskes produktu pasirinkimas labai minimalus, labai norisi pasidaryti lydyto surelio, taciau iskilo klausymas: ar iseis pasidaryti jei varskes riebumas tik 1%? Saldiems kepiniams tinka puikiai 🙂
Net neįsivaizduoju, galima gal su trupučiu pabandyti, netgi be trynio, pažiūrėti ar lydosi. Jeigu lydosi – vadinasi, pavyks
Jau daug kartų gaminau, buvo pavykę ir tokį varškinį kaip Cream bounjour padaryti, ir ala mildutę, ir grūdėtą ir vientisą. Labiausiai pasiteisina varškę su soda sublenderiavus, tada įdėjus grietinę. Gaunasi be jokių gumuliukų, tobulas 🙂 šiandien gavos skaniausias variantas – įdėjus druskos, pipirų ir sutrintų marinuotų agurkėlių.. Genialiai paprasta. Beje, aš nededu kiaušinio, gal kada ir su ju bandysiu.
Oj, pamiršau parašyti esmę :/ dariau ir dietinį variantą su liesa varške ir naturaliu jogurtu. Irgi puikus 🙂
Ir kaip jums pavyksta padaryti grūdėtą? Pas mane visada gražiai vientisas gaunasi
O kur Vilniuje galima rasti tos sodos, kurios nesijaucia? Pirkau Valdo valgomaja soda ir maniau, kad jau bus gera, bet, deja, vis tiek jauciasi jos skonis…:(
Lieka tik viena išeitis – mažinti kiekį, nes kur gaut ir pati jau nežinau
O pamenat tarybinaiais laikais buvo lydytas sūrelis Voveraitė su riešutais. Mes vaikai jį labai mėgdavom, tai jaučiu, kad sekantis bandymas bus tą varškę šiek tiek pasaldinti ir prieš lydant sumaišyti su išbrinkintais smulkintais riešutais (žemės ar migdolais). jaučiu kad šis variantas vaikams super bus.
Pamenu tą sūrelį, buvo kilus mintis pasigaminti, bet taip ir nebandžiau. O riešutai ne lazdyno būdavo?
Koks netikėtas atradimas, bandysiu namie 🙂 O aš pamenu iš vaikystės saldų tepamą sūrelį su kakava, tokį šokoladinį, truputį sūroką, bet kaip jo pasiilgstu, ir niekur seniai nebėra pirkti. turbūt reikės paeksperimentuoti ir pabandyti pasidaryti tokio namie 🙂
laba diena, labai noriu pameginti, bet kamuoja klausimas, jei as noreciau daryti, tarkim, su cesnakiuku, ar kokiom zolelem,viska deti pradzioje preis kaitinant,ar imaisyti i mase jau po kaitinimo? Aciu
Jeigu džiovintos žolelės, tai galima ir kaitinant, jeigu šviežios, galima ir taip ir taip. Česnaką, nors jau man, skaniausia dėti į pagamintą, tad labiau jo skonis atsiskleidžia
būtinai rytoj turiu pabandyt 🙂
o man visai nesigavo 🙁
atsiskyre pasukos ir gavosi kazkoks tasus guminis gniuzulas, kas galejo buti ne taIP…
Turbūt varškė nebuvo sureagavus su soda, nes jau dedant kaitinti, matosi, jog varškės konsistencija visiškai kitokia. O kokią varškę naudojote?
kaiska varske, soda pries dedant i varske kaip kazkuri rase forume, gesinau su grieine. palaikiau 10minuciu vis pamaisydama, tikrai varske nebuvo pakeitusi savo konsistencijos :/
kaimiska varske
Nenugesinkit sodos, nes kitaip ji nesureaguos su varške. JI tam ir dedama tiesiai į sodą, kad sureguotų su varškėje esančia rūgštimi. Įdėkite, patrinkite ir pastebėsite kaip reaguojant su soda keičiasi varškės konsistencija
O kada reiketu deti i mase orieskonius? Pvz. tarkuota marinuota agurka, pievagrybius, kumpi? Ar reikia kumpi ar pievagrybius is pradziu pakepinti?
Prieskonius dedu lydydama, kumpį, prieš išpilstant į indelius. Agurką, pievagrybius taip pat reikėtų dėti prieš išpilstant, tik gal ne į karštą masę. Aš pievagrybius apkepčiau su prieskoniais, nusausinčiau ir tik tada dėčiau į paruoštą masę.