Atspėtumėt iš nuotraukos, kad čia karamelė? Aš – tikrai ne.
Paprastai saldainiai iš cukraus manęs nevilioja ir jų galiu nevalgyt metų metus. Bet šitas skanėstas suviliojo. Pirmiausia tai savo struktūra, o dabar jau ir savo skoniu. Visai neprimena čiulpiamų kietų karamelių, tai trapus saldumynas, kurio gabalėlius galite padengti šokoladu (nors man gražiai supjaustyti nepavyko, labai jau trupėjo). Sako, labai skanu jo trupinėliais pabarstyti ledus ar desertus iš grietinėlės, varškės, reiks išbandyti nes jo yra nemažai, nors ir gaminau iš pusės normos.
2 1/2 puodeliai balto cukraus;
2/3 puodeliai auksaspalvio sirupo;
6 v.š. vandens;
2 v.š. sodos;
2 a.š. vanilės ekstrakto (bėriau vanilinio cukraus).
Į puodą supilti cukrų, sirupą, vandenį ir vanilę. Išmaišius, ant vidutinės ugnies užvirti ir virti kol pasieks apie 148 0C temperatūrą. Tai užtruks apie dešimt minučių. Nukelti nuo ugnies, greitai supilti sodą ir trumpai paplakti. Masę greitai supilti į skardą išklotą kepimo popieriumi. Atvėsinti.
Šaltinis: www.intimateweddings.com
Kas tas auksaspalvis sirupas?
Angliškai „golden syrup“, vienas iš pereinamųjų produktų gaminant cukrų. Šio sirupo galima rasti prekybos centruose (aš pirkau Rimi) cukraus lentynose
OOO kaip tik visko turiu, tik mano Golden syrup jau į pabaigą po marhmallowsų gamybos eina. Aš jį perku marks and spencery, o va Rimi kazkaip nepastebejau niekad.
labai viliojančiai atrodo, tikiu, kad gardu 🙂
Šis sirupas tik neseniai (gal pora savaičių) kaip atsirado prekybos centrų lentynose.
Gardu tai gardu, bet jau taip apsisaldinom gyvenimą, kad ilgai negalėsiu į saldumynus žiūrėt 🙂 Bet šokoladas čia būtų labai tikęs, dar gal reikės likusius kreivus gabalėlius juo apliet
Oi kaip suvoliojo! Niekaip neatgaminu angliško pavadinimo – ant liežuvio galo.. honey? gold kažkas? Sklerozė ne kitaip. Gal gali įdėt aktyvią nuorodą į receptą, nes ten tokia gigantiška svetainė..
Golden syrup 🙂
Aktyvios nuorodos neįdėsiu, buvau nusirašius receptą į užrašų knygelę ir tik tokią nuorodą, nelabai pamenu jau kaip ir angliškai vadinasi šie saldainiai. Man toks vaizdas, kad prasideda „porous“, nes aš ieškodama medžiagos savo darbui apie akytasias medžiagas šį receptą ir radau 🙂
na įdomu, įdomu… kažkuom primena chemijos pamokas 🙂 nesišaudo ta soda ar panašiai? nėra pavojaus gyvybei ir sveikatai ?
Visiškai saugu naudoti 🙂 įdėjus sodą ir išplakus, reikia greit masę pilti į skardą, o tada jau ji sureaguoja ir kyla kyla. Dėl to toks korėtumas ir atsiranda
man regisi, vadinasi honeycomb – kadaise interneto platybėse ir mano akis patraukė. regisi, taip nesudėtinga, o atrodo ooOOO.
Dar radau „sponge caramel“ pavadinimu 🙂
Tikrai nesudėtinga pagaminti, bet kartais tokie oho atrodantys dalykai gąsdina ir gaminimą nukeli neribotam laikui. Aišku, kai reikia užsiimti mokslais, tai surandi jau ir pateisinamų priežasčių ir leki kažką išbandyti
Aha, ir aš jau prisiminiau, kad honey comb čia yra. Norečiau išbandyt, bet man kažkaip karamėlės niekaip padoriai nesigauna..
Termometro reikia, nes be jo visada perkaitindavau ar net pridegint sugebėdavau. Vis pražiopsodavau tą tinkamą fazę
Aš čia dabar ne į temą parašysiu.
Ar yra kam nors dar taip, kad nerodo visų receptų? Pvz., paspaudžiu žymą „duonkepė“, tai man rodo tik tris receptus ir ketvirto pavadinimą, nors aš puikiai žinau, kad jų yra daugiau. Tas pats ir su „blynai“. Rodo, kad puslapių begalė, bet paspaudus antrąjį – nė vieno recepto daugiau… Ir jau seniai taip. Jei žinau pavadinimą, tai susirandu per paiešką, bet jei noriu ko nors naujo, negaliu pasižiūrėti. Kodėl taip yra? Gal kažkas blogai veikia? Bet čia jau nuo pat pradžių taip… :S
Visi šie nesklandumai, dėl to, kad naudojat explorer, o ne firefox. Neįsivaizduoju kaip tai atitaisyti
Va va.. aš irgi vis perkaitinu.. kažkaip gaila pinigų termometrui, geriau pataupysiu kalorijas su tokiu pretekstu :)))
Na, tiksliai, parsisiunčiau Firefox, viskas veikia. 🙂 Ačiū.
Nėr už ką, man seniau irgi pusė blogų ir ne tik, nerodydavo per explorer’į
Na liux receptukas! Tik, deje, man dieta po svenciu. Tai gal susilaikysiu…
Tikiuosi ilgai dieta netruks, tikrai verta išbandyti šį gardumyną
Atrodo graziai! Labai graziai! O tavaji psl buvau pametusi, rss gal pasikeite. Kaip smagu vel atrasti is naujo 🙂
Ačiū, vaizdas tikrai labai gražus ir įdomus. RSS pasikeitė ištrynus senąjį blogą, malonu, kad nepamiršai ir užsukai patikrinti 🙂 nors aš jau baigiu ir apleist per mokslus, darbus ir vaiką
Neradau Maximoj sirupo :S
Tai gal uo ir neprekiauja, aš tik Rimi jo matau pirkti. Kitose tikrai nepastebėjau
nerandu jusu puslapyje saldzios duonos recepto ( su kondensuotu pienu) 🙁 kaip butu galima ji suzinot? kepiau pora kartu pagal jusu recepta, labai skanu buvo 🙂
http://forellesreceptai.lt/saldi-balta-duona-kepta-duonkepeje
Prašom, atrodo prie duonų nepridėjau, o tik prie duonkepės 🙂 Pasitaisysim
Forelle, man neatidaro, tikriausiai del to ir neradau,nes nerodo nei recept,o,nei nuotraukos. 🙁
Kai nesu tokių dalykų ekspertė, tai nežinau kaip pataisyti, bet atrodo problema tame, jog žiūrint per explorer daugelio receptų ir nerodo. Su Firefox jokių problemų nėra
Forelle, ar skanu? Neseniai maciau Nigella expresso laida, ji gamino sia karamele, tiksliau ji pavadino tai koretu medumi… Sudomino tas receptas, bet manau, kad laaabai saldu gaunasi ir daugiau nei du gabalelius negaleciau iveikti 🙂 O kaip Tau?
Tiek vyrui, tiek man, ši karamelė labai patiko. Taip, ji yra saldi, bet man asmeniškai daug skanesnė ir ne tokia saldi, kaip kad buvau pasigaminus marshmallow. Aišku daug nesuvalgysi, bet karts nuo karto, ranką ištiesi
Dekui, reiks ir man is smalsumo pabandyti 🙂
Išbandyk, tik daug negamink, man iš pusės porcijos labai daug gavosi, savaitę valgėm
O gal išeitų kaip nors gamint be termometro? 😉
Galima pabandyti ir be jo, nors sunku dabar pasakyti, kiek laiko reikia virti
Receptas klaidinantis. „2/3 puodeliai auksaspalvio sirupo;“ – tai dvi trečiosios ar du – trys puodeliai? Dar, kaista apie 10min tik, ne 15min. O sodą reikia daug trumpiau mai6yt, tikrai ne „apie 5 minutes“.
Klaidinančiai buvau parašius tik dėl plakimo įbėrus sodą, matyt būsiu sumaišius sekundes su minutėmis rašydama. Ačiū už pastabumą. O visa kita yra teisingai. / – trupmenos ženklas, vadinasi 2/3 – du trečdaliai puodelio, jeigu būtų du ar trys, tai ir būtų pažymėta per brūkšnį.
O kad kaitint reikia apie dešimt minučių, tai taip ir parašyta.
o soda pries dedant reikia nugesinti?
Ne, kitaip nesureaguos su cukrumi ir neįvyks reakcija, dėl ko išputoja masė ir gaunate koriukus