Nepastebimai prabėgo vasara, jau įpusėjo ruduo ir net nepajusime kaip ateis Kalėdos. Ar jau pradėjo galvoti apie dovanas? Aš – taip. Mintyse jau kuriu planus ką kam dovanoti. Kaip ir pernai šiemet dalis dovanų bus valgomos, pagamintos su meile ir galvojant apie konkretų žmogų. Pradžiuginsiu draugus saldaus džemo stiklainėliu, kvapniais prieskonių mišiniais, meduoliais, cukatų ir riešutų pyragu… Turiu dovanų ir Jums. Kartu su leidykla „Nieko rimto“ norim padovanoti labai jaukų ir mielą kalendorių „2014 metų kasdienių ir šventinių įrašų knyga“ su nuostabiais Sigutės Ach piešiniais, kūrybinėmis idėjomis ir receptukais.
Šią knygą atiduosime vienam iš komentatorių, pasidalinusiam kokiomis valgomomis dovanomis žada pradžiuginti artimuosius ir draugus. Labai laukiam ir receptų. O lapkričio 4 dieną (pirmadienį) bus išrinktas vienas laimingasis, kuriam ir atiteks šis kalendorius-knyga.
Cha, kaip tik vakar galvojau, ką gaminsiu valgomoms dovanoms 🙂
Kai sugalvosite – būtinai pasidalinkite idėjomis, gal laimėsite dovaną ir sau 😉
Vakar ir sugalvojau:
1. šokoladiniai triufeliai naminės karamelės ir riešutų apvalkale;
2. naminė „Nutela“ su lazdyno riešutų miltais (kažkaip netyčia šio kremo receptą pati sugalvojau 🙂 );
3. pyragas „Savarin“;
4. rankų darbo saldainiai (manau, bus 2 rūšių).
Užteks. Nors norėčiau gaminti ir gaminti, tačiau tada tektų gatvėj stovėti ir visiems praeiviams dalinti 😀
Aš irgi ėmiau svarzstyti 🙂 bus bananų uogienė, sausainiai įvairūs (imbieriniai, meduoliukai, gal net šokoladiniai). Taip pat šokolado gėrimo mišinys, prieskonių mišiniai. Na o paties brangiausiams dar ir po keksą arba Štolen žadu sumeistrauti 🙂
Siais metais nusprendziau dovanoti tai kas turbut labiausiai visiems patinka – sokolada. Sokolada bus nepaprastas, nuo pat pupeliu malimo iki irisimo i dovanu popieriu pagamintas MANO 🙂 Sokolodai su charakteriu, pavadinkim taip. Jie su charakteriu, nes kiekvienam zmogui bus gaminanmi atskirai – vieniem astrus, kitiem saldus, kitiem surus, traskus, ir dar visoki visokiausi! 🙂 Net tie kurie nemegsta sokolado ji pamegs, nes tai bus nuosavas jam sukurtas 🙂
Aš jau sugalvojau, dovanosiu mažyčius stiklainiukus šilauogių džemo, meduje marinuotų alyvuogių ir žinoma, imbierinių sausainukų 😉
As šiemet tradiciškai kepsiu kalėdinį vaisių pyragą, vaikams aišku imbierinių sausainiukų, gal pavyks ir koki kreivą nameliuką sulipdyti 🙂 O dar bus pernai labai gerai įvertinta moliūgų uogienė su apelsinais 🙂
Aš stengiuosi valgomas dovanas dovanoti. Ką šiemet dovanosiu po truputį pradedu galvoti, ieškotis idėjų. Pernai ir dar anksčiau esu dovanojusi apelsinų skiltelių cukatas, džiovintas slyvas šokolade, naminius a lia Ferero Roche saldainius, naminius a lia Bounty šokoladukus, imbierinius meduolius, trapius apelsininius sausainius, džemu perteptus sausainius-žvaigždutes ir t.t.. Valgomas dovanas pakuoju dažniausiai išdėliodama dailioje serviramimo lėkšėje, įpakuoju į peršviečiamą popierių, taigi sausainiai suvalgomi, o lėkštė lieka kaip dovana:)
Aš, tradiciškai, dovanosiu kalėdinius vaisių pyragus, kalėdinės temos formų meduolius ir, jei spėsiu, parmezano-rozmarino krekerius su pikantišku spanguolių pagardu mažame stiklainėlyje.
Receptas šis:
http://www.christmas-cookies.com/recipes/recipe284.parmesan-rosemary-shortbread-with-cranberry-topping.html
šiemet svarstau ruošti suaugėlišką dovaną ar kelias – mandarinus brendyje 🙂 o mažiesiems ir kitiems, norintiems sugrįžt į vaikystę, prikepsiu kalną imbierinių briedžiukų ir didelę, burnoj tirpstančią panettone – kalėdiniams pusryčiams.
* Labai sėkmingai plušu ties obuolių sūriais (labai tikiuos, kad kaip nors išlaikysiu iki Kalėdų, nes man jie labai laaabai skanūs).
* Vasarą užpyliau visokių likeriukų (vyšnių, juodųjų serbentų, aviečių, svarainių), tai dabar dairaus gražių butelių.
* Datulės, įdarytos migdolais ir mirkytos šokolade.
* Saulėgrąžų kauburiukai šokolade.
* Mažiukai štoleniukai, džiovintų vaisių brandinami pyragai, meduoliai ir sausainiai imbieriniai kas be ko.
* Sveikuoliams ir jiems prijaučiantiems darysiu tuos Jūsų pusryčių batonėlius ir granolą.
* Įvairūs biskočiai (su lazdyno riešutais, apelsinų cukatom ir kardamonu man patys pačiausi).
Iš manęs visi jau tradiciškai laukia kalno imbierinių sausainių, kurie būna smagiai sukramsnojami vyniojant dovanas 🙂 Taip pat visiems labai patinka pomidorų, bananų džemai bei naminė granola 🙂
Su meile ir pasimegavimu kepsiu imbierinius namelius,su imbierinem dekoracijom,zmogeliukais,eziukais ir snaigem,pernai buvo pirmas bandymas,visiems labai patiko,ir manau siemet daug kas is manes ir laukia tokios dovanos 🙂
artimuosius ir draugus kiekvienais metais pradžiuginu imbieriniais sausainiais ir brandintu Kalėdiniu džiovintų vaisių pyragu. Dar planuoju gaminti šokolado plytas, kurias pakuosiu lėkštėse ir permatomame popieriuje. Taip pat dovanų bus labai skani bruknių ir kriaušių uogienė, prieskonių mišiniai bei naminiai triufeliukai.
Kaip ir kasmet bus imbierinių sausainių, pačios rinktos žolelių arbatos, prieskonių mišiniai, mišiniai sausainiams kept 😉
jau trečius metus iš eilės darau tokias kalėdines dovanėles „neplanuotiems-planuotiems“ svečiams: išmirkau džiovintas slyvas brendyje, apvolioju jas ištirpintame šokolade (pieniškame, baltame ar juodame), įvynioju į peršviečiamą popierių ir užrišu auksiniu kaspinėliu pervertu išdiožiovinto greipfruto skiltele. Paprasta, skanu, kalėdiška ir stilinga 🙂
Sveiki, labai skaniai skamba visų dovanėlės, kad ir aš pagalvojau: reikia valgomas dovanas dovanoti. Manau gražu visokie riešutai kevaluose, pramaišiui su marmeladiniais saldainiais ir aišku mandarinais, nes kaip gi Kalėdos be mandarinų. O dar imbieriniai sausainiukai.
Kadangi niekas netiki, kad turiu užslėptą kulinarės talentą, kepsiu trupininį uogienės pyragą! Išbandžiau jau kokius 5 kartus, niekas nenualpo, tai aš jau įsivaizduoju kokie nutįsę bus šeimynos veidai, kai su juo įplauksiu pro duris 😀
Prašom įvertint mano šedevrą:
http://distilleryimage11.ak.instagram.com/52cc1cf8f47011e2bef022000a1f9245_7.jpg
Jei kas norės, galėsiu pasakyti kaip jį iškepti :))))
Labai gražiai ir gardžiai atrodo. Galite ir receptuku pasidalinti.
Jį užsimerkus galima padaryti, tik skonis neprastas 😀
110 g. patirpusio sviesto
230 g. miltų (dedu maždaug 10 kupinų šaukštų, o paskui pagal akį)
1 kiaušinis
kepimo miltelių (dedu pusę arbatinio šaukštelio, nors originaliame recepte nurodyti net 2 a.š., bet man kepimo milteliai labai jaučiasi, stengiuosi nepersistengti)
trečdalio stiklinės cukraus
kokio nors ekstrakto (migdolų, citrinų, vanilės)
tirštos uogienės, marmelado
1 pakelio varškės (ji skirta įdarui, ją ruošti galima kaip tik nori 🙂 kartais vien tik su varške kepu arba išvis tik su uogiene. Aš varškę ruošiu taip: įmušu kiaušinį, įberiu vanilinio cukraus, cinamono, saujelę razinų)
cukraus pyrago viršui apibarstyti
1. Cukrų ištrinti su sviestu. Į ištriną sviestą įpilti išplaktą kiaušinį, kvapų ekstraktą.
2. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Po truputį supilti į sviestinę masę ir kočioti, kol gaunasi trapi (bet ne kieta) tešla. Jeigu trūksta miltų (tikriausiai truks), įdėti dar miltų.
3. Tešlą reikia palaikyti šaldytuve kelias val., bet aš laikau pusvalandį šaldikly, jei tingiu laukti ilgai.
4. Trečdalį tešlos reikia atpjauti ir atidėti į šaldiklį. Tai bus pyrago viršus.
5. Likusią tešlą iškočiojam (nebus labai lengva ją iškočioti ištrauktą iš šaldiklio, šiek tiek reiks palaukti, kol tešla atšils). Ir įtiesiam tešlos lakštą į kepimo skardą. Kočioti ne per storai ir ne per plonai. Kulinarės esat, pačios pajausit 🙂
6. Orkaitę įkaitinti iki 180.
7. Ant įtiestos tešlos užtiesti nekuklų sluoksnį uogienės, o paskui ir varškę. Tik reikia žiūrėti, kad įdaro nebūtų daugiau nei tešlos, nes atpjovus pyragas nuo svorio lūš 🙂
8. Pyrago viršų galima aptrupinti rankomis tešlą gnaibant arba aptarkuojant su tarka, supjaustant tešlą skritulėliais. Aš mezgu pynes 🙂 Kepdamos labai gražiai išsipučia.
9. Kepti ~ 30 min. arba kol gražiai paruduos.
Sėkmės ir labai skanaus!
pamiršau parašyti, kad trečdalį stiklinės cukraus į tešlą reikia supilti! Pilu į ištrintą sviestą, paskui beriu miltus 🙂
Ačiū už receptą. 2 a.š. kepimo miltelių – tikrai per daug, trapiai tešlai jų daug nereikia. O jeigu kiaušinį pakeisite tryniais ar tryniu su grietine, tešla bus dar trapesnė.
DOVANOSIU džiovintos slyvos šokolade , KTAS SAKNESATS BUS baltojo šokolado triufeliai, IR DAR PASALDINSIU griliažas su sezamo sėklomis, riešutais ir saulėgrąžų sėklomis. vISKA SUVYNIOSIU I TRASKANTĮ permatomą popieriu perišiu kalediniu kaspinu ir bus saldzios dovanoskiekvienam mylimam artimui žmogeliukui.
Aš gal tokį netipinį reikalą dovanoju savo draugams ir taip juos pradžiuginu vėsiais rudens vakarais, duodama paragauti gamtos kvapo:
Gilių kava:
* Prisirenki šviežių, jau parudavusių ir prisirpusių gilių kur nors miškely prie gražaus ąžuolo.
* Parsinešęs namo jas nulupi, kantriai ir kruopščiai, nes tai gana ilgas procesas.
* Tada giles užpili pienu – kad gerokai apsemtų, galima iš kart užpilti puode, kad po to būtų patogiau tęsti procesą.
* Giles piene palaikai šaldytuve 24 valandas.
* Išsimaudžiusias piene giles, su visu skysčiu verdi gerą pusvalandį, galima ir ilgiau, nes gilės turi suminkštėti
* Išvirusias giles šiek tiek atvėsini ir tada ateina smulkinimo procesas, o čia jau išradingumo reikalas – kavamale, peiliu, sutraiškyti mentele ir po to persmulkinti – gabaliukai neturi būti sumalti į multus ir labiau priminti granules, taip geriau išsiskrudins.
* Paskutinis etapas: padžiovinti susmulkintas giles orkaitėje o tada kai pradžiūva, aukštesnėje temperatūroje pakrudinti iki gražaus rudumo (aš dažniausiai skrudinu pieniško šokolado spalvos).
* Žinoma kiekviename etape reikia nepamiršti įdėti meilės ir gerų minčių 🙂
O tada jau gali įpakuoti draugams į maišelius ar kitas talpas su instrukcijomis:
„Gilių kava: 100% gilės, mirkytos piene. Vienam puodeliui gilių kavos įdėti pusę šaukštelio gilių ir užpilti karštu vandeniu. Galima gerti su cukrumi ar pagardinti pienu arba grietinėle.“
Tikrai nuostabus ir egzotiškas gėrimas gaunasi, tik tiek, kad nereikia susiklaidinti dėl sąvokos „kava“ – šis gėrimas neturi tonizuojančių savybių, tačiau taip yra vadinamas dėl paties skrudinimo proceso 🙂
Skanaus 🙂
Galvoju iškepti vieną didelį trintų aguonų tortą ir susėsti prie bendro stalo 🙂
Planuoju pradžiuginti savo pačios virta obuoliene su bananais. Supilstysiu 5 gražius stiklainiukus ir dar kaip nors kalėdiškai dekoruosiu 🙂
Obuolienė su bananais
1 kg obuolių;
3 bananai;
300 g cukraus (priklauso nuo obuolių saldumo);
2 šaukštai vanilinio cukraus;
pusės citrinos sulčių.
1. Obuolius nulupk, išpjauk sėklalizdžius, supjaustyk kubeliais. Bananus nulupk, supjaustyk plonomis riekelėmis.
2. Vaisius sudėk į puodą nesvylančiu dugnu, užpilk cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis.
3. Išmaišyk ir virk ant vidutinės ugnies, kol obuoliai sukris, o obuolienė sutirštės, 30-40 minučių. Jei mėgstate mažus obuolių gabalėlius obuolienėje, ją pavirk trumpiau, jei ne – truputį ilgiau.
4. Obuolienę išpilstyk į sterilius stiklainius, sandariai užsuk. Atvėsusią laikyk šaldytuve.
Skanaus, bus tikrai skanu! 🙂
Keksiukai! Nuostabiai tinka įvairių skonių ir spalvų keksiukai dovanoti kartu su arbata.
vasarą prisigaminau daugybė gerybių žiemai, todėl kiekvienam paruošiu netikėtą lauknešėlį 🙂
visu pirma tai dovanosiu savo demesi,silta apkabinima ir sypsena,manau sitie dalykai svarbiausi.valgomos dovaneles tai-dziovintu vaisiu saldainukai,kvepiancio aliejaus buteliukai,ivairus sausainukai daryti su meile…kas gali buti geriau?
O as sugalvojau padovanoti Kaledoms sausainiukus-sagutes. Jas galima pakabinti ant grazios virvutes ir nuostaba gaunanciam sia dovana garantuota 🙂
Labai graži dovana! Ačiū, kad pasidalinote idėja, tik konkursas jau pasibaigė