240 g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
Žiupsnelis druskos;
100 g sviesto;
60 g cukraus;
1 kiaušinis;
1 v.š. pieno ar vandens;
Įdarui:
30 g sviesto;
30 g demerara cukraus;
60 g medaus;
50 g nesaldintų kokoso drožlių.
Miltus sumaišyti su druska bei kepimo milteliais. Sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius. Suberti cukrų, supilti išplaktą su vandeniu ar pienu kiaušinį ir gerai išminkyti. Iškočioti tešlą į 5 mm storio stačiakampį.
Įdarui ištirpinti sviestą su cukrumi bei medumi, suberti kokoso drožles. Aptepti įdaru tešlą ir susukti į ritinėlį. Plonai supjaustyti ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 2000 C įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
Šaltinis: „Good housekeeping freeer recipes“
aš turbūt per gyvenimą prikepsiu tiek sausainių, kiek tu per metus 😀
Norejau pasiteirauti kas cia per demerara cukrus?
mmm..neabejoju, kad medus įdare su kokosu, labai labai ypatingai dera
Laura, kai nemėgsti, tai ir nekepi. O šįkart pasisekė, nes eveik visi iškeliavo pas draugę, dabar galėsiu naujus kept 🙂
Natalija, tai rudas cukrus, būna visose prekybos centruose, galima pakeisti ir paprastu.
Živile, tikrai puikiai dera, o jau kvapas kepant, išvis pasakiškas buvo
labai gražu. net per ekraną kvepia!
Aš tai iš viso medų atradau…o konkursiniam patiekalui jį dedam į bulvių košę, jis įeina į vištienos marinatą ir dar į grybų padažą (į padažą dargi ir karamelizuotas) …medus meduotas 🙂
Kokie žavuoliai tie ritinėliai:))
Nuostabūs. Labai tiktų saldžioms dovanėlėms, nes jau tokie gražūs ir jau taip skaniai atrodo! 🙂
Ačiū.
Asta, tikrai jie puikiai tinka dovanėlėms, gal tik dar su kitokiomis rūšimis pamaišyčiau dėl įvairumo.
Laura, medaus marinatas vištienai seniai naudojamas, bet kad į bulvių košę dėt ar į grybus, tai pirmą kartą girdžiu. O receptus pati konkursui kūrei?
Kvepia man kažkodėl Kalėdomis 🙂 gražu būtų ant eglutės keletą tokių pakabinti, bet pas mus valgomus dalykus nykštukai naktį vagia 😀 net Kalėdų seneliui nepalieka…
O taip, mane jau aplankė Kalėdinė nuotaika, aš jau noriu kepti meduolius, pradėjau ruošti dovanas 🙂 Pas jus nykštukai vagia, o pas mus peliukai viską naktį sugraužia ir nieko nepalieka 😀
Tos pačios bėdos su tuo skanėstų dingumu 😀 man tai itin patinka, tas laikas iki Kalėdų, toks magiškas ruošimasis, ta dvasia…o dar du mėnesiai 😀
Nespėsi pastebėt kaip prabėgs du mėnesiai. Man jau pats laikas viską susiruošt, nes darbas toks, kad pora savaičių iki Kalėdų būna įtempčiausias laikotarpis, atsiskaitymai, milijono darbų taisymas, popierių pildymai… Pernai galvojau,kad viską spėsiu, o nespėjau atlikti nė penktadalio susiplanuotų darbų.
Iškepiau! Tikrai gardūs. Tik orkaitėje iš įdaro ištekėjęs cukrus kiek padegė, todėl dugneliai tokie… Juosvi. Ir man kepė tikrai ne 15-20 minučių, veikiau kokias 10!
Tiesa, pirmąsyk darysama įdarą dar kiek pakaitinau, tai jis patapo karamele, sukietėjo, nepavyko užtepti. Gerai, kad spintelėse turėjau visko antrai porcijai.. Tik norėjau paklausti dviejų dalykų: pirma, kaip tavasis įdaras toks karameliškai rusvas tapo? Ir, antra, ar nesusidūrei su problemomis, šiltą įdarą tepdama ant sviestinės tešlos?
Kepimo laikas priklauso ir nuo sausainiukų storio, originaliame recepte turėjo būti 12 sausainių ir kepti jie 30 min, pas mane gavosi tikria daugiau, nes neįsivaizduoju kokio storio turėtų būti, jeigu tik 12 daryti, tai ir kepiau trumpiau. Tavieji gal dar plonesni tapo. Aišku, dar priklauso ir nuo orkaitės, mano senoje, tikrai būtų dešimt min pakakę.
Tik paruoštas įdaras buvo geltonos spalvos (nuo cukraus ir tamsaus medaus), jį užtepiau mediniu šaukštu, nepasakyčiau, kad lengvai, bet tikrai nesunkiai pasiskleidė. Sviestas tešloje tikrai netirpo, nors dirbau laai greitai, to bijodama. O gal turėjo įtakos ir tai, kad virtuvėje buvo vėsu, netgi sakyčiau, šalta.
Kepant ir man iš įdaro kiek cukrus pabėgo, bet jis nepridegė, tik tapo karamele, įdaras kepant putojo, lydėsi, užtat atvėsęs toks rudai karamelinis ir yra. Dar tik vieną kartą šiuos sausainius bekepiau, gal kitą kartą kitaip gausis, bet pirmas kartas tikrai buvo sėkmingas ir be jokių problemų
pasiutusiai geri ritinėliai 🙂 ir gamyba neužtrunka. skonis tinka net mano išrankiausiajam 🙂
ačiū už puikų receptą!
Prašom, džiaugiuosi, kad jie vis daugiau sulaukia gerbėjų 🙂
Forelle, o kokosus galima keisti pvz maltais riesutais arba, net nezinau, sakykim kokiomis migdolo drozlemis?
Drąsiai gali keisti maltais riešutais
Norėčiau išbandyti, bet… bijau, jog eilinį kartą iš iškeptų sausainių gausis pilna skarda… kažko vientiso 🙁
Nežinau ką ir patart. Niekada taip nebuvo pasitaikę. Svarbiausia, kad būtų įkaitinta orkaitė, nes jeigu dedi į pilnai neįkaitintą, sviestas pradeda tirpt ir tada jie ištęžta
Mąstau, kiek čia to medaus pakabinus iš stiklainiuko, kad 60g gautųsi…
Apie 2,5 valgomojo šaukšto (nubraukto). Mano buvo kietas, tai pakabinau šaukštą su nemažu kaupu.
Sausainiai NUOS-TA-BŪS!!!! AČIŪ!!! 🙂
Tik aš dar į įdarą įdedu šaukštuką kakavos, tada ritinėliai garantuotai su puikiu tamsios spalvos viduriuku 🙂
Džiugu, kad taip patinka. SUpratau, kodėl pas mane taip ruduoja. Paslaptis – ekologiškos kokosų drožlės pirktos Rimi, jos yra drėgnos, skanios ir kepant jos dar sultis paleidžia, kurios su cukrumi karamelizuojasi. Tokie pat gražūs ritinėliai gavosi iš sluoksniuotos tešlos, pateptos plaktu kiaušiniu, pabarstytos drožlėmis ir cukrumi.
Žiauriai gardūs man jie!
Nors ir teko gremžti nuo ritinėlių mano „prabangųjį“ kepimo popierių 🙂
Beveik tobulai pavyko iškepti, tik bepjaustant man jie tapo ritinėliais-suspaustaisiais, todėl dėliojant ant skardos teko šiek tiek pataisyti formą. Ar tau ritinėlis pjaustėsi gerai? Na, pavyzdžiui, kaip koks batonas? 🙂
Pjaustosi sunkiai, ypač jeigu įdaro nepagaili arba neturi aštraus peilio. Aš irgi supjausčius truputį pakoregavau 🙂 jeigu ritinėlį dar pusvaladžiui į šaldytuvą padėtumėm, manau darbas vyktų sklandžiau
Va, taip ir darysiu kitą kartą!
Ačiū!
Beje, man iš sausainių vis gaunasi „pilna skarda kažko“, o dabar yra pavykę NET 2 receptai: šitas ir sausainėlių su sūriu. Juos aš baisiai mėgstu prie vyno 🙂 Ačiū!
Džiugu girdėti, kad net du receptai yra vykę 🙂 Tikiuosi dar atrasi ir kitų receptų.
Beje, kas liečia „pilna skardą kažko“, labai svarbu sausainiams ir sviesto kokybė. Neseniai susigundžiau akcija ir nusipirkau sviesto, kurio niekad neperku. Įtarimą jau kėlė,kad išėmus iš šaldytuvo jis būna minkštas, bet vistiek paruošiau n kartų keptų sviestinių sausainių tešlą. Viskas atrodė gerai, kol nepradėjo kepti. Kadangi dariau labai plonus, kad būtų kaip traškučiai, tai man jie išakyjo, deformavosi. Nors rašo ant pakelio kad sviestas, bet net nežinau kas ten buvo, o visi sausainiai iškeliavo į šiūkšlių dėžę. Dar kartą įsitikinau, jog skūpas moka du kartus