Sunku buvo patikėti, jog taip gerai visiems žinomą trupiniuotį (crumble) galima išsikepti keptuvėje. Aišku, kepti orkaitėje reikės mažiau darbo, rezultatas puikus, bet kartais jos ir nėra, kaip kad sode. Pirmas blynas buvo prisvilęs tikrąja to žodžio prasme. Trupiniai, kepami ant vidutinės ugnies, greit pradėjo svilti, pasirodė juodi dūmai, pasklido degėsių kvapas. Antras kartą kepiau ant silpnos ugnies vis pakratydama, nedegė, bet trupiniai buvo minkštučiai. Nusivylus palikau viską keptuvėje, o jie vėsdami sukietėjo (atrodo, galioja tas pats principas kaip ir sausainiams orkaitėje) ir galiu drąsiai teigti, kad šis trupiniuotis mane nustebino. Minkštučiai obuoliai puikiai derėjo su itin traškiais, saldžiais trupinukais. Tokių dar neteko orkaitėje išsikept.
1 puodelis miltų;
90 g sviesto (60 g tešlai ir 30 g obuolių kepimui);
Žiupsnelis druskos;
60 g šviesiai rudo cukraus;
5 obuoliai (geriausia kietesni, kad kepant nesutęžtų);
2 v.š. auksaspalvio sirupo.
Dideliame dubenyje sumaišyti miltus su druska. Sudėti šaltą, gabalėliais pjaustytą sviestą (60 g) ir tinti tarp pirštų kol neliks sausų miltų. Įmaišyti cukrų. Masę supilti į maišelį ir dėti 20 minučių į šaldymo kamerą. Atšalusius supilti į sausą keptuvę ir ant nedidelės ugnies, vis pakratant (nemaišyti, nes jie neišlaiko formos) kepti apie 5 minutes. Leist atvėst.
Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius, supjaustyti kubeliais ir kepti ištirpintame svieste (30 g) vis pamaišant apie 6-10 minučių (priklauso nuo dydžio). Galima dar uždegus patroškinti kelias minutes, tada supilti sirupą ir padidinus ugnį pakepti, kol obuoliai karamelizuosis.
Išdėlioti obuolius į keturias lėkštes ir užbarstyti pravėsusiais trupiniais.
Šaltinis: Adaptuota pagal receptines korteles iš „Pan or Wok“ serijos
Labai skaniai skamba.Siandien pat pasidaryciau, bet neturiu auksaspalvio sirupo:(
Tiktų man tingiomis dienomis arba būnant namie, kur orkaitė priešmirtinės būsenos 😉 reiks išbandyt grįžus
Angeliuke, juk galima improvizuot. Naudot rudąjį cukrų, įbert prieskonių ir pan.
Indre, tikrai rekomenduoju išbandyt. Man labai patiko trupinukai, jie tokie traškūs. O man šis desertas puikiai tiktų sode, kur iš vis orkaitės nėra, obuolių daug, o nežinai ką čia tokios skanaus galima pasidaryt
Tai as ir galvojau apie rudaji cukru, bet dar galvoju pasiklausiu.Siandien vakare pasidarysim desertui
Oi kaip noriu išbandyti… O tas auksaspalvis sirupas iš Danisco serijos? Toks plastikiniame butelyje?
Uoj, uoj, kaip čia puiku! Tiesiog nuostabu!
Kai norisi ko nors skanaus, o man saldumynų megėjai dažnai norisi, tai toks išsigelbėjimas. Ypač, kai nėra orkaitės ir taip dėl to širdy sunku ;D
Gaminsiu greitu laiku.
Lauksiu visų atsiliepimų kaip pavyko ir ar pavyko, nes man pirmas kartas prisvilo 🙂
Jurgita, taip, auksaspalvis sirupas būna plastikiniuose buteliuose, DanSukker firmos
Oo šitas tai tikrai šaunus. Kaip tik prieš porą dienų sugedo orkaitė 🙁
Kadangi pas mane nei sodo nei obuolių 🙂 vakar už 3 lietuviškus turgelį 1,80 nuplėšė 😐
Juliana, be orkaitės man, smaližei, sunku įsivaizduot savo gyvenimą, todėl tokie receptai labai praverčia.
Indre, iš kur tokios kainos? Nors pati šiemet dar obuolių nepirkus, kažkokių vis kas nors atveža
Labai gražiai pavadinta ‚Äî trupiniuotis :))) Skamba tikrai geriau nei kramblis ar dar ten koks nors
o jei miltus sumaisius su avizomis?
Živile, man rodos toks crumble vertimas yra, gerai nepamenu, neieškojau, bet pavadinimas viską pasako. Juk čia daug daug trupinukų.
su kl, nepabandęs, nesužinosi. Aš tik naudočiau smulkias avižas
bent jau pyragai su avizom labai skanus-traskus buna; stambesnes avizos ar neduotu stambesniu trupiniu.. 🙂
Dėkui ,dėkui už šią idėją žmogučiams, kurie neturi orkaitės; D
Ką tik išbandžiau, ir turiu pasakyti, kad gavosi NUOSTABIAIII. Trupinukai kuo puikiausiai pavyko, obuoliai labai derėjo, o aš dar įdėjau saujelę šviežių spanguolių. Niam
su kl, aš abejoju dėl iškepimo, o ne dėl skonio. Nes orkaitėje kepti tokie trupinuočiai išties skanūs, bet ar keptuvėje tai pavyktų, sunku ir pasakyti.
Živile, šaunu jog pavyko ir patiko.
Forelle, daznai savo receptuose miltams ar kt produktams matuoti tu naudoji puodeli. Gal gali ideti to savo mylimo puodelio nuotrauka, ar bent parasyti tiksliai kiek ten telpa gr/ml:):):)? As turiu puodeli, bet itariu, kad manasis kitokiu matmenu:) Nenoriu blogu siurprizu:)
Visuose receptuose minimas puodelis, tai ne tas iš kurio geriu ar taip kuris labai patinka, o standartinis puodelis, naudojamas kulinarijoje kaip matavimo indas. Būna jų pirkti ir prekybos centruose ir dažniausiai sugraduoti iki 250 ml arba 237 ml. Aš naudoju tokį, kuris po ranka pakliūna ir vistiek viskas pavyksta bet kuriuo atveju. Svarbu, jog tam pačiam receptui, viską matuoti su tuo pačiu.
Na tai kaina 4lt kilogramas. Emiau nevaskuotus, bo vaskuoti (itariu lenkiski) tik po 2lt buvo
Labai labai skanu !!! vakar kepiau ir viskas kuo puikiausiai pavyko 🙂 patiekiau su vaniliniais ledais 🙂 tai dabar jau svajoju kada vel cia ta skanumyna issikepus :)) Aciu Forelle uz nuostabius receptus ir idejas ! nebenaudoju jokiu receptu knygu, pakanka atsiversti tavo tinklapi ir issirinkti ko sirdis nori 🙂
Smagu girdėt tokius pagyrimus. O aš neapseinu be didžiausios receptų knygų bibliotekos 🙂
Trupiniuotis tikrai turėjo pavykt, nes receptas jau pataisytas po pirmojo nesėkmingo bandymo. O sėkmingų jau buvo ne vienas. Drįsčiau teigti, kad šis variantas man žymiai skanesnis nei kad ruoštas įprastiniu būdu orkaitėje. O jeigu dar su ledais, tai ir iš vis apsivalgyt galima 🙂
Labai greitas ir skanus desertas, siandien isbandziau ir kepsiu dar ne karta 🙂 tikra laime, kai neturi orkaites ir nori pasigaminti skanesta, dekui!