Šiemet kaip niekad anksti visi pradėjo laukt Kalėdų. Tinklaraščiuose pasipylė kalėdinių kepinių receptai. Nusprendžiau neatsilikt ir aš, pernai norėjau sudėti receptus prieš pat šventes, bet apsirgus dukrytei prie kompiuterio ir nepriėjau, o vėliau jau nesinorėjo šventinių kepinių ir publikuot. Jau susiradau savo meduolių receptus ir pradėsim kepimus. Šiandien vienas labai kalėdinis ir labai skanus riešutinis pyragas, iškeptas prieš mėnesį ir jau seniai suvalgytas. Jis labai panašus į kalėdinį įtalų pyragą panforte, tik be šokolado, panašus ir į Nolitos riešutų plokštainį, manau variacijų tikrai yra daug, vien kiek skonių galima išgaut keičiant riešutus, jų santykį su cukatomis, prieskonius. Sėkmės eksperimentuojant ir atrandant savąjį Kalėdų pyragą.
300 g riešutų (naudoju migdolus, graikiškus, lazdyno)
225 g cukatų;
1 a.š. prieskonių kepiniams (cinamono, imbiero, muskato, gvazdikėlių);
100- 150 g miltų; (siūlyčiau berti po truputį ir vis maišyti, kai masė taps pakankamai tiršta, miltų neberti)
125 g cukraus pudros;
3 v.š. vandens;
150 g medaus.
Riešutus supilti į kepimo skardą ir pakepti iki 2200 C įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduot. Pasmulkinti, sumaišyti su miltais, prieskoniais, cukatomis. Cukrų (vieną šaukštą pasilikti pabarstymui), vandenį ir medų sudėti į puodą ir pakaitinti, kol medus ištirps ir pradės kilti burbuliukai. Išjungus po truputį maišant supilti riešutų ir miltų mišinį. Gerai išmaišius sukrėsti į 20 cm skersmens kepimo formą (geriausia ją iškloti kepimo popieriumi) ir kepti 1900 C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Atvėsinti. Pabarstyti cukraus pudra. Skaniausias nors kelias dienas pastovėjęs, bet geriausia išlaukt nors pora savaičių
Skanaus
O jei as ta pyraga darysiu pries 13d. :-))))) ar bus skanus?
Aciu
Taip, galima ir prieš savaitę
Neseniai issikepiau sita pyraga. Tik va nusizengiau taisyklems ir vietoj cukatu dejau dziovintus vaisius, nes ideja kepti buvo labai staigi, tad pasidaviau inercijai… Atsilaikysiu neragavus, o girsim arba peiksim per kaledas 🙂
Kiek ilgiausiai galima sita pyraga laikyti?
4 savaites, tai tikrai drąsiai.