Šiemet Kalėdoms ruošiuosi ne viena, padeda ir mano dukrytė, kuriai viskas įdomu, o sausainiukų kepimas pats geriausias užsiėmimas. Ji ir tešlą minko, ir kočioja, ir sausainius formuoja. Užtat dabar ne visi sausainiai ypatingai gražūs, bet negaliu nurodinėt, ji iškart paprieštarauja, kad žino geriau ir į kepimo skardą dedu pusė meškino ar tik briedžio kojas. Vakar kepėm šiuos sausainiukus. Juos galima formuoti ir storesnius, bet reiks kelių dienų, kol suminkštės arba daryti labai plonus, traškius. Norėjau dar padekoruot, bet po paskutinio mini keksiukų dekoravimo, kai kiekvienas keksiukas būdavo įdėmiai apžiūrimas ir mažu piršteliu pataisomas, praėjo noras.
70 g sviesto;
70 g cukraus (naudojau rudąjį, kad būtų tamsesni);
40 g medaus;
150-250 g miltų (pilama po truputį, kol gausis kočiojama tešla);
1 kiaušinis;
malto imbiero pagal skonį (galima naudoti ir meduoliams skirtą mišinį ar kitus prieskonius).
Medus, cukrus ir sviestas pašildomi, kad ištirptų ir gautume vientisą skystą masę (neužvirti, nes karamelizuosis). Į pravėsusią masę įmušti kiaušinį, po truputį suberti miltus, gautą minkštą, tešlą, dėti valandai ar dviem į šaldytuvą. Atšalusią kuo ploniau iškočioti, išspausti formele sausainiukus ir kepti 1800 C karštumo orkaitėje kelias minutes (storiems, reikės daugiau laiko).
O jei dėti vien tik medų?
Nepabandęs, nesužinosi, bet manau turėtų pavykti.
Mano dvimečio irgi vienas mėgstamiausių dabar užsiemimų 🙂 Todėl labai aktualu paliko sausainių formelės – būtų įdomu sužinoti kur gauti įdomesnių? Ir kas per mišinys imbierinis sausainiams? Neteko matyti.
Maniškei dar nė dviejų nėra, bet jeigu tik kepami sausainiai, būtinai ir ji dalyvauja 🙂 Su formelėmis sunkiau, įdomesnių galima gauti „Kepėjo“ parduotuvėje Kaune arba siųstis iš užsienio. Vietoj imbiero, galima naudoti prieskonių mišinį skirtą meduoliams, ten įeina ir cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, kvapiei pipirai. Visai kitoks sausainiukų skonis bus, o su imbieru jie yra aštresni specifinio skonio. Todėl dukrytei kepdama dėjau cinamono, o sau dariau su imbieru
O kiek maždaug sausainių gaunasi iš tokio kiekio tešlos? Jei ne skaičiais, tai bent skardom 🙂
Plonai iškočiojus gavosi trys skardos.
Labai skanūs sausainiai. Ryt jau ruošiu tris porcijas tai tikrai 🙂
Džiaugiuosi, kad patiko, mums jie mes juos irgi mėgstam, ir ne tik per Kalėdas
O aš juos kepu tik per Kalėdas – na kad būtų didesnė šventė ir nenusibostų.
Kadangi čia imbierinukai (kitų prieskonių nededu), tai man jie tinkami bet kokiu metų laiku 🙂 Aišku, dėl tinginio, pasilepinu rečiau
Aš dedu imbiero, kardamono, muskato, gvazikėlių – labai skanu. Ką tik iškepiau keturias porcijas. Ir žinau kad viskas greitai išgaruos – pusę porcijos vien mano vaikas suvalgytų jei aš nesustabdyčiau.
Noriu padėkot už labai fainą receptuką. Labai paprasta pagaminti ir labai skanu. Ačiū!
Prašom, jau apžiūrėjau ir tavuosius, labai gražūs. O rudojo cukraus įvairių rūšių būna, jeigu naudosi muscovado ar net melasinį rudąjį cukrų, tai spalvą duos intensyvią
O, naujas imbieriniu sausainiu receptas. Jau isbandziau vien, tik dar neikeliau i savo blog’a. Reikes ir si isbandyti, tik is karto tek daryti dviguba porcija 🙂
P.S. Aciu, kad itraukei is savo nuorodu sarasa ir mano puslapiuka. Man visada patiko tavo receptai, ir nuolatos seku tavo blog’a
Jeigu mėgstat sausainiukus, tai tikrai dvigubos normos reikėtų. Aš jau sausainių tai atsivalgiau, bet apie meduolinius pyragus dar svajoju ir manau tikrai išbandysiu neseniai rastus receptus.
Į nuorodas sukėliau visus blogus, kuriuos skaitau, Nereitinguoju jų, man jie visi skirtingai įdomūs, o ir įdėjų neblogų gali rasti bet kuriame iš jų.
o! mano formeles tokios pat 🙂 sausainukai irgi, tik as dar sokoladu glazuravau, tesla ir tokia pat visad darau
cia is radijo virtuves turbut 🙂
Net nežnau kas ta radijo virtuvė 🙂 receptą buvau radus labai seniai „Lietuvos ryto“ kažkokiam priede, tk pirmas kartas napavyko, nes kiekiai buvo blogi, tai aš vėliau eksperimentuodama kiekius jau pagal save atradau
o kiek mazdaug laiko stovi tokie sausainiai? jeigu dabar pagaminciau, ar stovetu iki kaledu, nesusentu?
Šie sausainiai yra traškūs, tai jeigu gerai supakuosite, kad negautų drėgmės, iki Kalėdų tikrai išsilaikys, kitu atveju jie minkštėja. Patarčiau savaitei likus iki Kalėdų kepti arba rinktis meduolius, kuriems brandinimas tik į naudą