Turbūt visi žinote ar jau net esate gaminę džiovintų abrikosų džemą, tuo pačiu principu paruošiau ir šį spanguolių džemą. Vietoj citrinos panaudojau apelsiną, kad atsvertų spanguolių rūgštelę, todėl gavosi labai kvapnus, tirštas ir skanus džemas, puikiai tinkantis tiek taip pasigardžiuoti, tiek įdaryti sausainius ar pyragus.
300 g džiovintų spanguolių (naudojau “Arimex” firmos),
400 ml vandens,
150-200 g cukraus,
1 vidutinio dydžio apelsino sultys ir žievelė.
Spanguoles nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Pavirkite 10-15 minučių, išjunkite, puodą uždenkite ir palikite spanguoles per naktį (apie 10-15 val.). Kitą dieną supilkite cukrų, apelsino sultis, įtarkuokite apelsino žievelę ir užvirkite. Virkite apie 30-40 minučių (po keliolikos minučių galite paragauti, jeigu neatrodo saldu, galite dar įberti cukraus), ant nedidelės ugnies, kaskart vis pamaišant, kol džemas taps tirštas. Išpilstykite į stiklainius.
Kadangi turiu kaip tik tokį pakelį tų uogų, tai ir galvoju kur jį panaudoti. O tam džemus tuos stiklainius reikia kaitint ir pan.? Ar galima dėti į paprastą stiklainį ir atvėsus laikyti šaldytuve visą gyvenimą? :))
Aš iš dviejų pakelių gaminau, nebent jūsų didesni, o jeigu ne, nepamirškite visko mažiau dėti. Stiklainių kaitinti nereikia, supilsčius dar karštą ir užsukus, puikiai ir taip laikysis. Bet nedaug to džemo ir gausis, tikrai sunaudosit. Man šitie džemai primena tuos, kurie gali ilgai stovėti šaldytuve net ir atidarius. Pas mane jau savaitę stovi ir jokių dar pokyčių nėra.