Šių traškiu paviršiumi ir purių viduje sausainiukų receptas ant šaldytuvo durelių kabojo kelis mėnesius, bet tik vakar naktinis saldumynų troškimas paskatino jų išsikepti. Darbo nedaug, iškepa greitai, bet suvalgomi dar greičiau.
110 g kambario temperatūros sviesto ar margarino;
¾ puodelio cukraus;
1 kiaušinis;
1 ½ puodelio miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
pora lašų vanilės ekstrakto ar šaukštelis vanilinio cukraus;
3 v.š. cukraus sumaišyti su 2 a.š. cinamono.
Sviestą su cukrumi maištyti tol, kol cukrus ištirps ir gausime vienalytę purią masę. Įmušti kiaušinį, įlašinti vanilės ekstrakto, išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir suberti į plakinį, gerai išmaišyti.
Rankomis formuoti graikiško riešuto dydžio rutuliukus, juos apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, dėti į kepimo skardą, lengvai suploti. Tarpus tarp sausainių palikti didesnius, nes kepant jie plėsis. Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių. Iškeptus nuimti nuo skardos ir atvėsinti.
Šaltinis: M.Cadogan. Delicious baking.
paprastuciai, bet ne prastuciai ;)))
Norėciau juos pagaminti savo mamai gimtadienio proga, nesu gera seimininkė taciau noreciau save isbandyti, ar jie sunkiai pasigamina?
Tikrai nesunkiai. Čia tokie sausainiai, kurių užsimanęs po 20-30 minučių jau gali mėgautis. Svarbiausia, kad įdėti būtų į įkaitintą orkaitę.
šiti sausainiai- totalūs mano ir šeiminykščių favoritai- greit iškepami, dailiai atrodo ir skanutėliai ( : ačiū, forelle!
Prašom 🙂 čia mano vyro mėgstamiausi dabar, tik gaila, kad pats nekepa 😀
Nors esu dar vaikas, bet vistiek uzsimaniau isikepti siu sausainiu…Kadangi turejau visus reikiamus ingredientus pradejau gaminti perskaites apie juos. Turejau sunkumu, nes negalejau padaryti soresniu ir apvalesniu sausainiu nes tesla buvo per skysta ar kaip cia pasakius. Kepdamas puse sudeginau, bet likusieji tikriai buvo labai gardus ir tirpstantys burnoje:) aciu uz recepta
Prašom, bet masė neturėjo gautis skystoka, gal ką dėdamas sumaišei
Gal..
aš kai dariau su sviestu, viskas išėjo puikiai, patiko net mamai, kuri nėra cinamono mėgėja.
šiandien pirmąsyk gyvenime kažką gaminu su margarinu, tai dabar tešla išėjo gana skystoka, todėl įdėjau į šaldytuvą, gal kiek sustings. žiūrėsim koks bus skonis. 🙂
Margarinas tikrai yra minkštesnis, šaldytuve palaikius turėtų tešla tapti tvirtesnė. Skonis ir tekstūra truputį skirsis; man asmeniškai su sviestu gaminiai yra skanesni, todėl pirmenybę atiduodu jam
super!!!
ačiū už receptą 🙂
vakar kepiau savo gimtadieniui, ir skanu ir greita , Mmmmm niam niam
dievinu cinamona 🙂
Na man nesigavo tokie grazus kaip ant paveiksliuko, bet skonis neblogas. Tik kad teslos ten gaunasi nemazai ir jei dedi i viena skarda nebebuna kur sausainukams isipusti:)
bet seip neblogi gaunasi 🙂
Daug kur kepant visą porciją, išeina dvi skardos sausainių 🙂
gavosi dariau su margarinu tuo „Vilnius“ kepiniams ir gavosi skanus tik druskos neidejau nes po ranka recepto neturejau bet siaip ziaurei skanus minksti tokiue gavosi, bet ziaurei patiko aciu uz gerus receptus 🙂
Prašom. Turbūt irgi taps vieni mėgstamiausių?
Sveika, ar eitų iš šių sausainių tešlos išspausti žvaigždutes? Ar tešla nesigauna per skysta?
SUnkiai, bet formą padaryti įmanoma, tik kepant sausainiai plečiasi ir forma gali pasikeisti neatpažįstamai
Visai skanu:) paprasti ir skanus
o jeigu kakavos įmaišyčiau, labai pagadintų?
Nemanau, tik miltų mažiau reikėtų dėti, kad nebūtų per sausa masė.
puodelio miltų ir kelių šaukštų kakavos užtektų? 😀 aš kaip su eksperte konsultuojuos
Nesu ekspertė, bet dažniausiai kiek dedu kakavos, tiek šaukštų miltų nuo parašyto kiekio nuimu
Super receptas!! Mano patys mėgstamiausi sausainukai 🙂 Darau 4 katus didesni kieki tai pabosta rutuliukus sukti, bet užtenka visiems 😀 Ir šeimai pusei savaitės, ir bendradarbiams kelioms dienoms 🙂 Ir man visai patiko pabandymas cinamoną pakeisti imbiero milteliais. Tik jų reikia daug. Ir čiaudosi bevoliojant rutuliukus. Bet gaunasi šiltučiai sausainukai 🙂 Labai skanu ir su cinamonu 🙂
vakar per skubėjimą vietoje imbiero subėriau identiškai atrodžiusį pakutį garstyčių 😀 Nusistebėjau, kad nečiaudžiu 😀 taigi… 3 porcijos paruoštų rutuliukų keliaus į Lapes 🙁 viena porcija buvo iškepta, bus kaip žaidimas svečiams 😀 atspėk, kas čia per skonis :} Garstyčios tikrai netinka, apkarsta sausainukai.
Imbierą reikia labai mėgti, kad patiktų tokie sausainiai. Apie garstyčias perskaičius nusijuokiau, tik gaila darbo…
O kaip mazdaug ta tesla turetu atrodyti gal tokia skystoka siektiek.. nes pirma karta darau tai nelabai zinau.. ;D
Neturi būti skystoka, nes kitaip sunku bus formuoti sausainius. Gal kiaušinis buvo didesnis, tai galima šaukštą ar pora įdėti miltų
Na va, aš irgi mažoji sesutė sumąsčiau savo didžiajai sesei iškepti šių sausainių. Jau antrą kartą kepu, gaunasi tikrai gardūs, ypač karšti, dar tokie minkštučiai, dabar garuoja ant stalo 🙂 Visi namai cinamonu kvepia :> Sesė paragavo – sakė puikūs. Ačiū už receptuką, forelle, labai mėgstu tavo blog’ą :]
Ačiū. Sausainiai tikrai nuostabūs, džiaugiuosi, kad patiko
Seniai norejau siuos sausainiukus isbandyt ir pagaliau prisiruosiau. Skanus, nu bet jau saldumo… Kitu kartu daugiau trecdalio normos tikrai nedeciau… Nors esu saldumynu megeja ir didi gerbeja, bet man beprotiskai per saldu.
Kiek pamenu tikrai nebūdavo labai saldu, bet čia jau kiekvienas kitaip tą saldumą supranta. Nors kai kuris cukrus yra saldesnis, kitas ne toks. Pvz. Panevėžio cukrus tikrai saldus lyginant su lenkišku