Iš vaikystės pamenu kompotą į kurį įeidavo ir cukinijos, valgydavau tik jas, nes jų skonis būdavo kaip ananasų. Tik nepamenu nuo ko jos tokios tapdavo. Šiame marmelade cukinijos perima apelsinų skonį, tiesa, labai švelnų, neintensyvų. Aš dėjau tik apelsinų skilteles, bet vieno ar pusės apelsino sutarkuota žievelė pridėtų daugiau skonio ir aromato. Tinka pyragams kepti, košėms gardinti, valgyti su duona, sūriu ir kuo tik širdis geidžia.
1 kg cukinijų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais (naudojamos tik didelės cukinijos);
1 kg cukraus (dėjau 0.8 kg, bet kitą kartą dar mažinčiau) ;
1 citrinos sultys;
2 apelsinai, supjaustyti griežinėliais (sudėjau nuluptas skilteles).
Cukinijas užpilti cukrumi, sudėti apelsinus, gerai išmaišyti ir palikti per naktį šaltai. Supilti citrinos sultis ir užvirti. Nukelti nuo ugnies ir 2-4 valandas leisti pastovėti. Vėl uždėti ant ugnies ir virti kol sutirštės (viriau apie valandą). Supilstyti į stiklainius.
Šaltinis: nusirašiau iš kažkokios knygos
mes kompota virdavom su kaukazinem slyvaitem, tai cukinija budavo panasi i ananasa
Pas mus be slyvų virdavo. Atsimenu aronijas, jos tai spalvą suteikdavo, o kas dar įeidavo niekaip neatgaminu. Bet būdavo labai skanu
Cukinija ananaso skonį įgauna nuo svarainių
Reiks paeksperimentuot ir išsiaiškint vieną kartą nuo ko tas ananasinis skonis. Bet svarainių irgi nenaudodavom 🙂
Nuo tų mažų slyvukių patampa cukinija ananasų skonio.
Močiutė irgi darydavo geltonas slyvaites su cukinija – tikrai kaip ananasai 😉
Reiks pabandyti, kai bus slyvukių.
O kodel reikia naudoti butent dideles cukinijas? Manosios truputi didesnes uz parduodamas supermarketuose. Tai laukt kol bus 2-4kg?
Spėju, kad didesės cukinijos ne tokios sultingos (nes palikus per naktį sulčių pasidaro laaaabai daug, vadinasi ir virsi ilgai bei nuobodžiai) ir jaunos cukinijos turi skonį, o didelės beskonės, todėl geriau periima kitus kvapus, skonius. Mano cukinijos svėrė po kilogramą, manau pats tas virti buvo, nelaukiau, kol bus super didelės.
o reikia sirupa pirma pavirti,kaip obuoliu suriui,tai prie puodo reiks trumpiau stovet
Galima ir taip pabandyti, nors manau, čia daugiau dėl to, kad skonis į cukinijas įsigertų
na man netirsteja nors tu ka verdu jau turbut 4val.
Gal cukinijos per daug vandeningos, šiai tai atvėsus pilnai turėtų sutirštėti po tiek valandų virimo
Kiek cukraus dėtum? Reikia palaikyti šaltai, šaldytuvas tiks ar per daug šalta bus? 🙂
Manau pusės kilogramo cukraus turėtų užtekti, galima gmainant paragauti ir citrinos sulčių daugiau įspausti. Ir ekomenduočiau didelius apelsinus, galima ir tarkuotos žievelės įdėti, nes tik jie ir suteikia skonį cukinijai.
Šaldytuve tikrai tinka
Aišku, ačiū. 😉
Įdėjau tris apelsinus ir visų jų žieveles gerai nuplovus su soda nutarkavau. Na šiandien jau virsiu!!! Laukiu nesuaukiu, kol praeis bent kelios valandos po pirmojo užvirimo, galėčiau ir nevirtą su blynais sukirsti 😀 tik laaaabai daug sulčių, jei tikrai vanduo išgaruos, bus iš viso super 🙂 cukinijų derlių suuogieninsim :)))
tik įdomu, tas 2-4 valandas puodą laikyti uždengtą?
Aš uždengus laikiau, nors manau nėra labai jau didelio skirtumo. Skystimas nugaruos ilgiau pavirus. O šiemet dar įdėjau ir obuolių, nes pasirodė nelabai jau apelsiniški apelsinai, visai neblogai gavosi
oij kaip ačiū už tokį greitą atsakymą 🙂 su apelsinais kažkaip pasisekė – labai sultingi ir kvapnūs, bet reikės kada ir obuoliukus išbandyti, tik jų dar mažoka, tai gaila :}}
Kai prie komputerio esu, tai galiu greit ir atsakyti 🙂 Obuolių ir pas mus nedaug, bet kai nesugalvojau kur dėti, nes gana rūgštūs, tai puikiai tiko čia
Gavosi labai skanus dalykas! Viriau apie 1.5 val., nesigavo marmelado tirštumo, truputį skystesnė cukinienė, bet skanu (nod) Labai skaniai valgom su naminiu jogurtu 🙂
Džiaugiuosi, kad gavosi skanus. Su jogurtu tikrai tinkama, puikiai jis atsveria saldumą
o kokioj parduotuvėj konkrečiai pirkot tokių indelių? ačiū už ats. 🙂
Pirkus Rimi, bet jų didžiausias pasirinkimas būna vasaros pabaigoje, kai prasideda konservavimo sezonas.
Išbandžiau jusu recepta. Tikrai super pavyko.Tik noriu paklausti ar galima cukru pakeisti medumi?