Ypatingai gaivus, lengvas ir sveikas šorbetas karštai vasaros dienai. Rekomenduojama patiekti ne kaip desertą, bet prieš pagrindinį patiekalą.
3 dideli avokadai (apie 450 g svorio be kauliukų);
220 g agurkų;
3 v.š. žaliosios citrinos sulčių;
3 v.š. cukraus.
Avokadus nulupti, išimti kauliuką¬† ir stambiai supjaustyti. Agurkus nulupti ir taip pat stambiai supjaustyti, sudėti į tą patį indą, užpilti cukrumi, citrinos sultimis ir sutrinti iki vientisos masės. Supilti į šaldymui tinkamą indą ir dėti šaldymo kamerą. Kas pusvalandį su šakute pamaišyti, kad nesusidarytų stambūs kristalai. Užteks kokių keturių penkių – kartų, tada leisti visiškai užšalt. Prieš tiekiant perdėti iš kameros į šaldiklį, kai truputį aptirps, su šakute vėl paraižyti, kad nebūtų vientisas ledo gabalas ir dėti į taures.
Šaltinis: „The food aid cookery book“, 1986
Hm.. neisivaizduoju skonio kazkaip, nors skamba labai idomiai
Kodel tai vadinate serbetu???
Tai juk *sorbetas*.
Serbetas – su pienu (ir/ar grietinele)…
Medėja, skonis lengvai agurkinis, tikrai nieko keisto ar neįprasto.
Albertai, jūs visiškai teisus, čia šorbetas, tik mano klaidų tikrinimo sistema tokio žodžio nežino ir ištaiso į jos žinomą. Ačiū už pastabumą, pataisiau
Saldu ir su agurko to dar neteko ragaut 🙂 bet tikriausiai susigundysiu pabandyt, nes maciau nebrangiu avokadu, praejusi karta nezinojau ka daryt su jais ir laikiau kol sutreso ir ismest teko net 3 🙁
Mane pačią nustebino skonis, ors daugelis gamino avokadinius ledus, bet ten jau įėjo pienas, grietinėlė ar kondensuotas pienas, toks variantas man pasirodė itriguojantis, bet ne tiek kad išbandyčiau, o va šis patiko, nes gaivus, lengvas, saldumas vos juntamas, nes cukraus nedaug, dar atsveriamas laimo sulčių rūgštumo. Čia daugiau agurkas jaučiamas, o avokadas suteikia mikštesnę konsistenciją, nes jį juk daug kas vartoja vietoj sviesto, greitinėlės įvairiuose aptepuose.
Pradžiai pabandyk iš mažiau, jeigu nepatiks, nebus gaila. Aš gaminau tik iš dviejų avokadų.
Na jau, atsiprašau, bet oponuosiu Albertui. Koks dar šorbetas?
Šerbetas – 1. šaltas gėrimas (ledai) iš vaisių sulčių ir cukraus (kartais su alkoholiu); 2. skanėstas iš vaisių, kavos, šokolado ir cukraus (dažnai su riešutais) (Tarptautinių žodžių žodynas, Vilnius, 2001, p. 718).
Ir kituose žodynuose abu žodžiai pateikiami kaip sinonimai – jie tikrai nenurodo skirtingų ledų rūšių.
Hmmm… net nežinau kaip čia lietuviškai, bet angliškai yra „sherbet“ ir „sorbet“. Abu jie yra gana panašūs, nes gaminami iš vaisių sulčių, cukraus, tačiau į sherbet gali įeiti ir likeris, vynas, pienas, kiaušinių baltymai, tuo tarpu sorbet yra be jokių pieno produktų, kiaušinių, alkoholio ir jo konsistencija minkštesnė
Aš truputį ne į temą – žadu kepti duoną pagal tavo receptą. Kiek ml tavo puodelis?
237 ml, bet dažnai žiūriu į tešlos konsistenciją, nes jeigu dedamas kiaušinis, daug kas priklauso nuo jo dydžio
Kepsiu ta svogūnų duoną – tai ten neina kiausinio 🙂
O kazin nieko, jei mieles bus sviezios??? Niekad nenaudoju sausu
Tikrai jokio skirtumo, tik tinkamą kiekį parinkt reikia. O svogūninėje duonoje reikia tešlą stebėti, nes priklausomai nuo svogūnų supjaustymo smulkumo, jų sultingumo, išsiskirs nevienodas kiekis sulčių
O kokiu būdu stebėti? Gal jei supjaustytus svogunus ant ranksluoscio popierinio truputi nusunkciau butu gerai?
Tai minkant jauti ar tešla labai limpa prie rankų ar yra per daug sausa. Jiegu duonkepėje, tai vis užmeti akį ir pažiūri kaip ten ta tešla atrodo, jeigu vientisas kietas rutulys tik sukasi – jau trūksta skysčių ir pan.
Na tutulys sukasi dabar aplink ta minkymo velena… tai vandenuko dadet?
Na bet kai nustoja suktis neislaiko rutulio formos – lipni tesla
tai gal tada reiktų šaukšto miltų. Jiegu tešla truputį per skysta, duoa vistiek pavyks, tik iškepus susmeks
zodziu sunku kepti duona…. net nezinau ka daryt 🙂
Nieko nedaryk, kažkas vistiek pavyks. Tik iš savų klaidų mokomamasi 😉
o avokadai turėtų būti minkšti ar tiktų ir kieti ? 🙂
Minkšti, nors jau tokius naudoju
Norejau paklausti, o ar butu galima vietoj cukraus i deti medaus i si patiekala? Del skonio tai manau nepasikeistu, bet kaip del pacios konsistencijos? As nebenaudoju cukraus visiskai, ir nenoreciau vel pradeti 🙂
Aciu!
Tikrai konsistencija neturėtų nukentėti, visteik medaus bus nedaug