„Kepėjai be stabdžių“: Šokoladinis angelų maistas

Vanilinį angel food pirmą kartą pabandžiau išsikepti kai liko daug baltymų po šio pyrago. Tada naudojau apvalią silikoninę kepimo formą. Kepant pyragas gražiai iškilo, bet vėsdamas dar gražiau sukrito. Vaizdo jokio, bet skonis nuostabus. Antrą kartą kepti nedrįsau, nors ir labai norėjau, todėl ir mečiau iššūkį „Kepėjams be stabdžių“ ir teko prisiverst. Didžiausia problema buvo kepimo forma. Antrą kartą kepti apvalioje, jau nesinorėjo, nusprendžiau bandyti metalinėje kekso formoje su skyle. Bet ir čia užklupo nesėkmė – dėl rantytos formos,¬† nenuimamų šonų, pyragas gražiai neišsitraukė, ilgai pavargus su peiliu turėjau kelis atskirus pyrago gabalus. Vaizdo ir vėl jokio. Šiandien vėl kibau į kepimus. Šį kart paėmiau kitą formą, tik vaikišką, apsiginklavau matavimo šaukšteliais ir kepiau iš aštuonis kartus mažesnio kiekio. Atrodo pavyko, neskaitant, kad atleidus formos kraštą, pyragas bandė trūkinėti 🙂

angelfood1

¾ puodelio + 1 v.š. (28 g) kakavos miltelių;
¾ puodelio (60 g) verdančio vandens;
2 a.š. (8 g) vanilės ekstrakto;
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus;
1 puodelis (100 g) sijotų 405 D tipo miltų;
¾ a.š. (1.7 g) druskos;
16 didelių kiaušinio baltymų (atitiks 2 puodelius arba 480 g);
2 a.š. vyno akmens (cream of tartar) arba 4 a.š. citrinos sulčių.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Vidutinio dydžio dubenyje išmaišyti kakavos miltelius su verdančiu vandeniu. Išplakti iki vienalytės masės, įmaišyti vanilės ekstraktą.
Kitame inde sumaišyti ¾ puodelio cukraus, miltus, druską. Dideliame inde paplakti baltymus kol suputos, suberti vyno akmenį (cream of tartar) arba supilti citrinos sultis ir plakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti likusį 1 puodelį cukraus. Nusemti kaupiną puodelį baltymų ir įmaišyti į kakavos mišinį. Ant likusių baltymų berti po ¾ puodelio miltų ir greitai, bet švelniai išmaišyti. Supilti kakavos masę. Kepti nepateptoje 25 cm skermens formoje su skyle viduryje apie 40 minučių. Ištraukus iš orkaitės užmauti ant butelio ir atvėsinti.

Šaltinis: „The cake bible“

angelfood2

17 comments on “„Kepėjai be stabdžių“: Šokoladinis angelų maistasAdd yours →

  1. Atrodo fantastiškai 🙂 Siūlyčiau kepti Tupperware silikono formoj, neprilips prie kraštų, bus lengva išimti.
    O kur trynius dėti? 🙂

  2. Kai riebalų nėra, o forma netepama, ne tupperware forma nepadės 😉

    O trynius galima sunaudoti kepant kitus pyragus, darant creme brulle, aš beveik visus sunaudojau padažams gaminti, dalį į kiaušinienę įmaišiau

  3. Na, bet ir kantrybė pas Forellę… Aš būčiau pagailėjusi ir laiko, ir maisto… Beje, norėjau paklausti, kodėl neberodo naujajam bloge senųjų receptų? Nėra anei varškės apkepo, anei kitų gerų receptų 🙁

  4. Živile, vakar tik atkreipėm dėmesį, jog tikrai nesimato kur spausti norint pereiti į kitą puslapį. Dabar jau sutvarkyta. Receptai išliko, tik kol ne prie visų sužymėti raktažodžiai, gali jų nerasti.

    Ačiū už pagyrimus pyragui, nors jau nusprendus daugiau formų nepirkti, bet atrodo teks dar vieną įsigyti, nes su tokia maža, tik vienam žmogui prie arbatos užtenka 🙂

  5. Mano forma taip pat buvo su daug įvairių iškilimų ir tas sukėlė šiokių tokių keblumų. Bet gale pavyko. Taviškiui pyragui didžiausi pagyrimai 🙂 Atrodo toks purus, nesukritęs… Mmm… Puikiai pavyko 😉

  6. Ačiū, atrodo pamovimas ant butelio daro stebuklus 🙂 Mano didelė forma analogiška tavąjai, tik kad metalinė, o iš metalinės iškrapštyti nesulaužant gabalais, pasirodė neįmanoma.

  7. …man irgi kilo klausimas kur trynius padet,visiems patikusiems receptams reikejo dapirkti nemazai ingridientu, patingejau sukti galva ir juos ismeciau 😉 bet uz tad sitas tortas gavosi nerealus 😉 aciu, kaip visada viskas pas tave taip skanu 😉

  8. Ačiū Jums už pagyras 🙂
    Su tryniais ir man problema. Kremams, padažams trynių reikia mažiau, o kepti dar vieną didelį saldų pyragą irgi nesinori, todėl kepu arba labai mažus, arba kenčiu ir kepu kažką kito.
    Žalios Varnos pyrago recepte reikia daug trynių ir paprastų produktų, kurių nereiktų specialiai pirktis. Manau verta išbandyti:
    http://zalia-varna.livejournal.com/32306.html

  9. Likusius trynius galima sunaudoti gaminant Cream pattisere,(Pastry Cream),žodziu liaudiškai kalbant Plikytam kremui.Jis yra pagrindinis Eklerų ir kitų desertų įdaras pvz.:Napoleono tortui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*