Ar dėl salyklo, ar dėl medaus, bet ši duona yra tiesiog nuostabi – kvapni, sodraus skonio. Galima valgyti net ir vieną.
Pradinei tešlai:
240 g karšto vandens (90-95 0C);
50 g ruginių miltų;
2 a.š. ruginio salyklo;
Tešlai:
200 g ruginio raugo;
140 g medaus (dėjau apie 110 g)
50 g vandens;
Pradinės tešlos;
300 g ruginių miltų
1 a.š. druskos;
Prieskoniai (naudojau šiuos, bet tinka ir kmynai, kalenda bei kiti mėgstami):
½ a. kardamono;
1 v.š. taruotos apelsino žievelės.
Pradinei tešlai, miltus ir salyklą užpilti karštu vandeniu, gerai užmaišyti ir palikt per naktį.
Į naktinę tešlą supilti raugą, vandenį ir sudėti medų bei druską. Viską gerai išplakti. Suberti miltus su naudojamais prieskoniais ir gerai išmaišyti. Sukrėsti tešlą į paruoštą kepimo formą ir palikti kilti 5-6 valandoms (jeigu vėsu, gali trukti ir ilgiau; aš kildinau labai trumpai, nes reikėjo iki darbo spėti dar iškept duoną, bet manau ilgiau kildinus, ji būtų daug puresnė). Pakilusią tešlą dėti į 200 0C įkaitintą orkaitę ir kepti pusę valandos, tada temperatūrą sumažinti iki 180 0C ir dar kepti 50-60 minučių. Likus 15-20 minučių iki kepimo pabaigos, perkelti duoną į orkaitės apačią. Atvėsinti, suvynioti į rankšluostėlį ir ragauti po paros.
Šaltinis: pagal Beginning with bread
O kur to salyklo pirkti būna?
Vilniuje, Delonoje. Nors jau vienintelė žinoma vieta
Vau kokia skaniai atrodanti ♥
Zinai, as nemanau jog salyklas skoni duoda. Pati naudoju ji del geresnio kilimo ir visu pirma del pluteles. Nu man niekaip nesigauna be jo ji tokia traski bet tuo paciu tvirta. Sakyciau jau patys ruginiai miltai duoda puiku skoni, o tu dar medaus, kardamono imaisei ♥
Labai labai skani duona! Salyklas tikrai duoda gerą skonį – neįsivaizduoju jau šitos duonos be jo.
Kiek maniau, tai salyklą naudoja dėl spalvos ir skonio bei kvapo, pluta pas mane visada tokia pat išeina – ruginės duonos storesnė, kietesnė nei kad kvietinės.
Siandien gavau dovanu duonkepe nuo seimynos 😀 nes pora kart kepimas orkaitej neitin pavyko.. tai sake uzbegs gimtadieniui uz akiu ir bandys palengvinti mano eksperimentus.. 🙂
Skanių kepinių! Duonkepė yra gerai, ypač kai tingisi, tik sumeti produktus ir po poros val gali duona mėgautis
jau išbandyta :0 labai skani duonelė gavosi . Neištvėrusi tos paros laukimo ir anksčiau pabandžiau paskanauti, skanu, tik medus kazkaip labai jautesi, maniau padauginau, bet po pastovejimo – na , tikrai ja viena galima drasiai valgyti ir daugiau jokiu priedu nereikia 🙂
Smagu girdėt, o mes ją kepam ir kepam, mažoji irgi ją vieną kemša ir sako, jog ji labai mėgsta duoną 🙂 Medaus galima ir mažiau dėti, jeigu nesinori per didelio saldumo.
o kaip gauti 200 g ruginio raugo ? koks jo receptas ?
Raugo galima gauti iš pažįstamų kepančių duoną arba pasigaminti pačiam, pvz., pagal čia pateiktą receptą:
http://www.malsena.lt/lt/vertybes/apie-rauga
Parduodame gardų, tik šviežią, šių metų Lietuvišką medų.< ...>
Čia ne skelbimų puslapis. Jeigu norite reklamuotis – mokėkite