Vakar nesuplanavau ką valgysiu, parduotuvėje nebuvau dvi dienas, tai pietūs buvo improvizacija. Šįkart šaldytuve aptikau įvairių daržovių ir iškart nusprendžiau pasigaminti lietinius. Sotu ir skanu.
Lietiniams (4 dideli):
75 g rupių kvietinių miltų;
25 g greito paruošimo avižinių dribsnių;
1 kiaušinis;
300 ml pieno;
žiupsnelis druskos;
1 š. aliejaus.
Įdarui:
1 cukinija;
1 baklažanas;
1 morka;
1/2 raudonos paprikos;
1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų;
1 puodelio daržovių sultinio (tinka ir vanduo);
1 -2 š. aliejaus;
1 skiltelė česnako;
druskos, pipirų, bazilikų.
Lietiniams miltus, avižinius dribsnius ir druską sumaišyti. Įmušti kiaušinį, supilti pusę kiekio pieno ir šaukštu išmaišyti, kad gautųsi tiršta tešla. Supilti likusį pieną, išmaišyti ir palikti 15-30 minučių kambario temperatūroje. Prieš kepant įpilti šaukštą aliejaus ir kepti gerai įkaitintoje keptuvėje.
Įdarui daržoves supjaustyti. Pakepinti aliejuje morkas su česnaku, suberti paprikas su cukinijom, dar minutę pakepti. Užpilti sultiniu, konservuotais pomidorais, įberti pagal skonį bazilikų, druskos, pipirų ir uždengus troškinti apie 15 minučių. Suberti baklažanus ir dar kelias minutes patroškinti, kol daržovės taps minkštos.
Paskleisti įdarą ant lietinio ir sulankstyti norima forma.
Šaltinis: lietinių receptas iš „The ultimate fat-free cookbook“
Labai įdomus lietinių receptas – pagal sudėtį atrodo, kad turėtų būti labai trapūs, tačiau nuotraukoje atrodo gana tvirti, neplyštantys. Ar patiko skonis?
Šiuos lietinius jau seniai išbandžius ir dažnai naudoju su įvairiais daržovių įdarais. Jie tikrai skanūs, sotesni nei įprasti miltiniai, darau storesnius, kepant reikia neskubėti ir leisti gerai pakepti, tada blynas lengvai apsiverčia
Apsišviečiau terminijoje apie blynus, lietinius, blynelius ir sklindžius 🙂 Tai vienu žodžiu… lietiniai – tėra pusgaminys – būtent tas išlietas blynas, dar neiškepęs pilnai. O kai įdedame įdarą- tai jau turime blynelius 🙂 sklindžiai – ne didesni delno dydžio, gali būti pailgi ar pan., ir gali būti ne tik miltiniai. Tešla daug tirštesnė ir gali būti kildinama alumi arba mielėmis. O blynai kepami iš blendinio tik tas blendinys tirštesnis nei lietiniams skirtas. Blynas taip pat didelis kaip lietinis, tik storesnis ir apskrudęs pilnai.
Nu tai tiek ir žinau 🙂
Čia tie pavadinimai yra slidus reikalas, kaip suprantu skaitei Sako terminalogiją, o jeigu pavartytum „lietuvių kalbos žodyną“ rastum visai kitokius aiškinimus. Ir kas dabar teisus?
Nesvarbu, kas teisus ar ne teisus, bet manau visi supranta, ką reiškia žodis lietiniai, o ką reiškia blynai ar sklindžiai. Tai yra svarbiausia, susišnekėti, o kas ten ką sako, tai jie dar ilgai sakys, teisybės vistiek nėr 😀
Labai skaniai nuskambėjo šie lietiniai. Tešla jau užmaišyta,laukia, kol kepsiu. Tiesa, ne visų daržovių namie turėjau, tai atsidariau stiklainį marinuoto panašaus mišinio. Namiškiams, tiesa, nesiūlysiu, jie tokio maisto nevalgo. Bet pati nekantrauju, kol praeis tos 15-30 minučių 🙂
ziauriai skanu tik as baklazano nededu