Jau užvakar naktį iškepti ir suvalgyti pyragėliai. Kepama buvo pagal šį receptą, bet aš nenorėdama nieko prižadinti, nejungiau kompiuterio, kad atsispaudinčiau, o pačiupau kelias knygas ir gaminau pagal vienoje iš jų rastą receptą.¬† Morengų nemėgstu, bet citrininis įdaras labai patiko, tik gal cukraus kitą kartą truputį daugiau įdėsiu, nes atrodė lyg vienas citrinas valgyčiau. Fotografavau palaikius šaldytuve tik pusvalandį, nenorėjau ryto laukt, knietėjo paragaut. Didelės formos neturėjau, todėl gaminau mažose.
3 pyragėliai (apie 8 cm skermens)
Tešlai:
225 g miltų;
100 g sviesto;
2-3 a.š. grietinės;
žiupsnelis druskos.
Citrininiam įdarui:
3 š. kukurūzų krakmolo;
50 g cukraus;
2 didelių citrinų sultys ir nutarkuota žievelė;
150 ml vandens;
2 didelių kiaušinių tryniai;
15 g sviesto;
Morenginiam sluoksniui:
2 didelių kiaušinių baltymai;
80 g cukraus pudros.
Į miltus sumaišytus su druska, įpjaustyti sviestą ir trinti tarp pirštų ar kapoti peiliu, kol neliks sausų miltų ir gausis trupiniai.¬† Sudėti grietinę ir išminkyti (jeigu masė per kieta, dar įdėti truputį grietinės).¬† Uždengus padėti pusvalandžiui ar valandai į šaldytuvą.
Tešla iškloti formeles, jas uždengti apspaudžiant folija ir kelias minutes pakepti 200 laipsnių temperatūroje. Vėliau foliją nuėmus dar kepti kelias minutes, kol gražiai paruduos.
Įdarui sumaišyti cukrų, citrinos žievelę ir kukurūzų krakmolą. Įpilti kelis šaukštus vandens ir išmaišyti. Likusį vandenį su citrinos sultimis užvirinti, uspilti krakmolo tirpalą ir maišant virti, kol sutirštės. Pavirti ant silpnos ugnies 3 minutes. Sudėti trynius, sviestą ir maišant dar minutę pavirti.
Morengams išplakti baltymus kol suputos, tada po šaukštelį dėti cukraus pudrą. Plakti iki žvilgančios, standžios masės.
Į tešlos krepšelius pilti citrininį įdarą, uždėti baltymų sluoksnį ir kepti 180 laipsnių temperatūroje 7-12 minučių. Atvėsinus įdėti į šaldytuvą.
Šaltinis: „The dairy book of home cookery“
kaip džiugu, kad tau pavyko. Tikrai!! Va, ko nepasakysi apie mane..
Niamu niamu :)))
Kai maži, gal ir pavyko, bet jeigu būčiau didelį kepus, turbūt irgi įdaras išdribtų 😉 tik man spalva nepatiko, norėjau ryškiai geltonos
Na, gelsvą spalvą priduotų citrinų žievelės ir gelsvi maistiniai dažai 😉
Noriu pasigirti, kad šiandien dovanų gavau žibučių puokštelę. Panorau pasigirti, pamačiusi tavo blogo „viršūnę“. Šviežia, pavasariška. Gražu.
Kad dažų nenaudoju ir neturiu, o žievelės buvo, bet vistiek spalva tokia „pablyškus“. Gal kitą kartą geriau pasiseks 🙂
O šiuosp yragėlius fotografuodama galvojau apie žibutes, kaip gražiai jos derėtų 🙂 bet neturėjau. Savaitgalį vaikščiojom miške, grožėjomis jomis, bet neskyniau, buvo gaila, vistiek namie neilgai džiugins
kokios dailutėlės tartletės. gražu žiūrėt 🙂
Gerai atrodo. O kur tu mazu fromeliu pirkt buna? Atrodo visose maximose ir senukuose tik bleku prikista….
Ačiū, nors neatrodo man jos tokios dailios, visgi naktinis darbas.
O formeles pirkau maximoje prieš pora metų. Bet ir dabar mačiau, būna supakuotos po keturias, padėta prie sausainių formelių.
Hmmm matyt aš akla, nes niekad šiaip vaikštinėdama neužtinku jų. Matyt teks pašvesti kokį pusdienį, kad susirasti 🙂
Kai reikia niekada nerasi, taip jau visada būna.
Man rodos geltonumas dar ir nuo kiausiniu priklauso.. Perku auksciausios kokybes kiausinius, gaunasi geltona geltona, niekada nesu jokiu dazu dezus..
Apie kiaušinius irgi pagalvojau, nes su kaišmiškais kepant ir kaiušinienė ryškiai geltona būna, o ne vos gelsva 🙂 išbandysim vėliau su kaimiškais