Mėnesio iššūkį metė Eglė iš Monkey Dinner
. Pasirinkau šį receptą, tik vietoj aviečių, panaudojau šaldytas braškes ir
dariau pusę porcijos. Nelabai man šis desertas pavyko, tiksliau, nesisekė su
cukraus plutele. Grilio neturiu, įrankio karamelei ruošti tai pat, tai
pasinaudojau litavimo lempa, aišku, laikiau ją rankose pirmą kartą gyvenime,
tai pirmam indelyje cukrų kaitinau per silpna liepsna – kol cukrus išsilydė,
kremas suskystėjo. Antram bandymui padidinau liepsną, ji pasirodė per didelė –
indelis smarkiai įkaito, desertas suskystėjo, o aš vos virtuvėje nesukėliau
gaisro. Paskutiniam indeliui jau beveik atitaikiau, bet dar bandyt ir bandyt, o
kremas tai tikrai labai skanus, nors nuotraukos to neatspindi (vis dar rankos
drebėjo nuo „pasišvaistymo“ su didele liepsna).
500 ml riebios grietinėlės
110g cukraus
140g kiaušinio trynių (maždaug 7 dideli tryniai)
300g braškių
piurė (per sietelį pertrintos, kad neliktų sėklyčių)
cukraus karamelizavimui (naudojau rudajį).
Įkaitinti orkaitę
iki 100¬∞ C. Ant viryklės užvirti grietinėlę. Atskirame dubenyje suplakti kiaušinių
trynius bei cukrų, supilti braškių piurė ir gerai išmaišyti. Iš lėto supilti
užvirusią grietinėlę į trynių masę visą laiką maišant. Supilti mišinį į
kepimui skirtas formeles ar paprastus puodelius. Sudėti puodelius į gilią
skardą ir pripilti ją karšto vandens, kad apsemtų 2/3 puodelio. Kepti orkaitėje
45-55 minutes, kol krestelėjus jo paviršius ims virpėti kaip želė. Ištraukti
creme brulee iš orkaitės, palikti skardoje atvėsti ir įdėti į šaldytuvą bent 3
valandoms.
Užberti ant kremo
paviršiaus sluoksnį cukraus ir pakišti po gerai įkaitusiu griliu, kol cukrus
išsilydys ir pasidarys gelsvai rudas arba išlydyti su specialiu įrankiu.
Patiekti iš karto.
o – man tokios pačios bėdos su litavimo lempa buvo – per silpna ugnis, o kai padidini, tai it koks serijinis žudikas iš siaubo filmų jauties, baisu padegti..
Per silpna nieko, o va per stipri, tai išgąsdino. Ypač, kai žioplelė norėdama prisukti, ne į tą pusę pasukau, tai pliūptelėjo liepsna, jau galvojau viską padegsiu. Ir gaila, kad dariau tik iš pusės porcijos, būtų buvę 6 indeliai, paskutinį jau tikrai gerai būčiau "apskrudinus" 😀
Gerai, kad namų nepadegei!
Jau tuoj galėsim daryti išvadas, kad spec. žiebtuviukas nėra toks jau blogas dalykas. Ypač, jei planuojamas panaudoti daugiau nei kartą metuose 🙂
Manau, kad jeigu dažnai naudoji, tai tikrai reikėtų specialaus, bet šį liepsnosvaidį pasiskolinau, tai jau tiek to.
oj, kaip puiku, kad pabandei pasigaminti šį desertą.. aš tai neturėjau nieko, su kuo galima būtų galima karamelizuoti viršų, tai nuleidau rankas ir pasidaviau.
O tu šaunuolė 🙂
Renkasi ugninių damų bendrija :)))) Forelle, labai gražus kremas gavosi, gal kiek daugoka cukraus susikaupė vienoje vietoje, bet tai ir sunkiausia tolygiai paskirstyti curkų… Bet su braškėmis, kai už lango sniegas ir pūga… tikras skanumėlis 🙂
Rūtuliuk, būtum kaunietė, mielai tą liepsnosvaidį paskolinčiau, kad irgi galėtum ugnim pasišvaistyti ir creme brulee pagaminti 🙂
Ačiū, Elžbieta. Kremas tai tikrai pavyko, nors ir labai bijojau, kad uogos visko nesugadintų, o cukrų sugalvojau iš pakelio krestelėt, va ir rezultatas, o nukabint, tai nepavyko. Nieko, dar išbandysim šokoladinį, vanilinį, kada nors išmoksiu ir sluoksnelį gražiai uždėti
Reiks isbandyti recepta ir kazkaip nepadegti namu 😉
Jeigu pati mokėčiau gamint creme – brulee tai tikriausiai gaminčiausi kiekvieną dieną ir jau dabar sverčiau mažiausiai 100 kg. ;D
Gali pabandyti pasigaminti ir pasilepinti nors retkarčiais. Vistiek atsibostų kasdien gamintis 🙂
man labai patinka tavo blogas (clap)